Hundredvis af haveejere over hele landet åbner havelågen for alle haveinteresserede, når Haveselskabet holder sin årlige Havefestival i weekenden.
I den kommende weekend den 17.-18. august sætter hundredvis af haveejere et særligt skilt op ved havelågen.
»Åben have« står der på det, og det betyder, at du er velkommen til at kigge indenfor.
De mange hundrede åbne haver udgør Haveselskabets populære Havefestival, hvor haveejere landet over inviterer til, at vi kan gå på besøg og blive inspireret af hinandens haver.
- Havefestivalen er en enestående mulighed for at møde hinanden i haven og dele det, det hele handler om – haveglæden og de mange erfaringer, vi hver især gør os som haveejere. Det glæder mig, at der igen i år er så mange haver tilmeldt over hele landet, for de lokale fællesskaber er hjertet i vores forening, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.
Haveselskabet er en non-profit forening for haveejere og har i over 150 år arbejdet for at formidle haveviden og skabe fundament for lokale havefællesskaber.
Fra en haveejer til en anden
Havefestivalen er en årlig tradition, som hvert år flytter til en ny weekend. Det er der en særlig grund til.
- Vores haver ser forskellige ud i løbet af året. Forglemmigej og rododendron blomstrer på andre tider end roser, høstanemoner og dahliaer. Vi indretter os også meget forskelligt i vores haver, og jeg elsker altid selv at komme på besøg i andre haver og lade mig inspirere.
- Vores Havefestival er netop ikke en udstilling, men inspiration og erfaring fra én haveejer til en anden – ligesom når vi snakker over hækken og hører naboen, hvad det er for smukke blomster, de har plantet i forhaven, eller hvordan de håndterer skvalderkålen, forklarer Charlotte Garby.
Nye fællesskaber spirer
For Helga Hald, der bor i Nordjylland, er muligheden for at møde andre haveejere en stor del af glæden ved Havefestivalen.
- Jeg har holdt åben have i mange år. Det er en fantastisk måde at dele glæden ved sin have med andre og måske åbne fleres øjne for haven og give dem mod på selv at komme i gang, siger Helga Hald, næstformand i Haveselskabet og lokalformand i Haveselskabet Aalborg.
De seneste otte år har hun åbnet sin kolonihave for andre haveinteresserede. Inden da var det parcelhushaven, hun inviterede indenfor i.
- Et af formålene med at åbne min have har for mig altid været at vise, hvad vi kan skabe med de rammer, vi hver især har i vores have, og at man sagtens kan få succes med sin have, selv om man er nybegynder.
- Det kan være svært at komme i gang, hvis man ikke har prøvet at dyrke have før, men det kan hurtigt ændre sig, hvis man kommer ud og taler med hinanden i haverne. Det sociale er for mig en helt uvurderlig del af havebesøgene, for det er også en god mulighed for at sætte sig ned og få en kop kaffe og tale sammen.
- Jeg har selv lært mange mennesker at kende den vej igennem, og det har også givet mig mange nye indgangsvinkler til haven, fortæller Helga Hald, der også selv ofte tager på havebesøg hos andre.
- Det glæder mig, at der igen i år er så mange haver tilmeldt over hele landet, for de lokale fællesskaber er hjertet i vores forening
Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet
Glæder sig til at dele gode løsninger
I mange haver er der mulighed for at købe kaffe eller kage. Det er altid valgfrit, men for Helga Hald er det netop ofte over en kop kaffe, at dialogen for alvor folder sig ud. Her kan snakken gå om alt fra haven som helhed til at »nørde« detaljeret om den enkelte blomst.
- Jeg kan godt forestille mig, at vi i år kommer til at tale om snegle, som de fleste af os har haft store udfordringer med i år, og at ændringerne i vejret og klimaet også kommer til at fylde meget. Især problemerne med regnvand.
- Jeg har allerede selv ændret nogle ting i haven i år, efter vi har haft så meget vand. Der glæder jeg mig til at høre, hvad andre haveejere har haft af oplevelser, så vi kan dele nogle gode løsninger med hinanden, siger Helga Hald.