En 200 år gammel vandmølle med både stuehus, avlslænger og gårdspladser var i søndags omdrejningspunkt for stor interesse og nysgerrighed.
Nogle kom cyklende, andre kom spadserende, og i store grupper kom gæster med shuttlebusser fra Fredericia Banegård.
Destinationen var Gammelby Møllevej nr. 62, hvor Realdania By & Byg søndag den 17. november havde inviteret til Åbent hus i den nyrestaurerede, historiske Gammelby Mølle. Cirka 750 gæster lagde vejen forbi.
Begivenheden markerede en afslutning på to års restaurering af den snurrende vandmølle og alle de øvrige bygninger i den kuperede Elbodalen midt mellem Vejle og Fredericia.
- Et lille stykke levende danmarkshistorie, lød det fra flere af de fremmødte akkompagneret af lyden af det brusende vand.
- Ikke alene er den historiske vandmølle en velbevaret og tilmed meget velfungerende maskine, som engang var at finde ved tusindvis af danske åer og vandløb; den er også en del af et enestående samlet kulturmiljø fra dansk landbrugshistorie, dengang hvor også de tilhørende avlsbygninger samt gårdspladserne, åen, mølledammen og skoven alt sammen indgik i et driftigt mølleri, lyder det fra Realdania By & Byg.
Åbent hus i Gammelby Mølle ved Fredericia
Mekanik og malerier
På Gammelby Mølle er det hele stadig bevaret. Mens møllehjulene drejede, og alle de mekaniske aksler, tandhjul og kværne snurrede rundt inde i møllebygningen, fik mange af søndagens gæster sig en snak om tiden, før dansk landbrug blev industrialiseret, og udnyttelsen af vandets kræfter og møllerens ekspertise var af afgørende betydning for forarbejdning af korn.
Flere af de besøgende kunne huske tiden før 1950, da Gammelby Mølle stadig var et aktivt erhvervsmølleri.
Ud over den fascinerende møllemekanik var der også stor beundring af de imponerende kalk-malerier i den fine stue i møllerens bolig, stuehuset, som blev opført i 1837, og som et par år senere blev prydet med ni vægmalerier malet med limfarve direkte på væggene i stadsstuen.
Kalkmaleri har kastet lys over Gammelby Mølles oprindelige farver
Restaurering
Både møllerboligen og vandmøllen er fredet. I 2017 blev møllen restaureret med blandt andet nye møllehjul, og under Realdania By & Bys restaurering er der alene udført enkelte vedligeholdelsesarbejder.
Stuehuset blev restaureret i 2010-2012, og under Realdania By & Bygs restaurering er stuehuset både ude og inde genopfrisket med nye farver, der er udvalgt på baggrund af blandt andet farveundersøgelser.
Indvendigt er der malet i typiske farver fra første halvdel af 1800-tallet, og udvendigt er farverne på bindingsværket genskabt i overensstemmelse med de historiske farver, der blev fundet under lag af nyere maling.
Avlsgårdens tre længer er ikke fredet, og de var i kraftigt forfald, da Realdania By & Byg overtog Gammelby Mølle. Gennemtæret bindingsværk er derfor erstattet med nye stykker af frisk egetræ, tavl er genopmuret, bygningerne er sikret med nye fundamenter, og der er lagt dræn og nyt stråtag på alle tre længer.
Cirka 40 procent af tømmeret i avlsgården er udskiftet med nyt egetømmer, og cirka 30 procent af murstenene er udskiftet med genbrugsmursten.
- Den er en del af et enestående samlet kulturmiljø fra dansk landbrugshistorie
Realdania By & Byg
Bygningskultur
Med den omfattende restaurering og genopretning er længerne nu gjort klar til en ny anvendelse som for eksempel erhverv eller kontor.
Gammelby Mølle indgår nu i Realdania By & Bygs samling af knap 70 historiske ejendomme, som hver for sig og tilsammen er med til at formidle dansk bygningskultur.
Samtidig skal ejendommene tjene som eksempler på, hvordan den danske bygningsarv kan levendegøres og fremmes gennem bevaring, forandring og udvikling, lyder det fra Realdania.
Ifølge foreningen skal både stuehus og avlslænger på Gammelby Mølle nu udlejes, men gennem Realdania By & Byg Klubben vil der fremover være rundvisninger i hele det historiske anlæg.
Realdania er en filantropisk forening med 185.000 medlemmer, som arbejder for at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø.
De historiske bygninger i Gammelby Mølle
- Møllebygningen (fredet) er opført i 1783
- Stuehuset (fredet) er opført i 1837
- Nordlængen (bevaringsværdig) er opført i 1784
- Østlængen (bevaringsværdig) er opført cirka år 1800
- Sydlængen (bevaringsværdig) er opført i 1897
Kilde: Realdania By & Byg