Alene hjemme og træt af julefilm? Se film fra lokalområdet fra de gode gamle dage

Nu kan man opleve lokalhistorie i levende billeder, når Det Danske Filminstitut præsenterer »ErindringsBio«. Det er instituttets otte nye filmpakker med filmklip fra hele landet. Det er gratis online og oplagt til en hyggestund i julen og en snak om gamle dage, hvis man ønsker andet end juleklassikerne på TV.

Hvis nostalgien trækker i julen og John McClane’s eskapader på Nakatomi Plaza eller Kevin McCallisters forsøg på at holde røverne ude af huset er blevet genset for mange gange, så kig med her.

Det Danske Filminstitut er nemlig klar med flere lokalhistoriske filmklip, som man kan opleve i otte nye filmpakker i instituttets ErindringsBio. Her kan man blandt andet opleve silderøgning på Bornholm, campingtur på Samsø, frokost i det grønne ved Skagen, cykeltur på Lolland og ringridning i Sønderborg.

Genkendelige steder kan nemlig vække minder, og filmpakkerne er som udgangspunkt målrettet mennesker med demens og deres pårørende og plejepersonale. Filmene kan bruges til at bringe erindringer frem og sætte gang i samtaler.

Men alle med lokalhistorisk interesse er meget velkomne til at se film på erindringsbio.dk – og udforske Filminstituttets mange andre lokalhistoriske film, man kan finde via et interaktivt landkort på streamingsitet Danmark på film. Filmene er frit tilgængelige og kan ses på computer, tablet og smartphone.

Hedens opdyrkning på plakaten

En af de film, man kan opleve i ErindringsBio er filmen »Landet de Vandt« fra 1966, der er instrueret af Hagen Hasselbalch.

Filmen er optaget i anledning af Det Danske Hedeselskabs 100-års jubilæum. I interviews fortæller gamle hedeopdyrkere om sliddet ved at virkeliggøre Enrico Dalgas' drøm om hedens opdyrkning.

Filmen søger at vise, at Hedeselskabets historie tillige er en side af Danmarks udvikling siden 1866. I dag driver selskabet jordprøvelaboratorier, planteskoler, mergelgrave, savværker og drænrørsfabrikation. Afvanding og vandløbsreguleringer gennemføres, men de jagt- og vildtbiologiske følger heraf kommenteres kritisk af sagkyndige og videnskabsmænd. Ved tilplantning af forladte brunkulslejer skabes ny naturskønhed.

Filmen slutter med at knytte forbindelse til det moderne industrisamfund, der er opstået på heden med Herning som centrum.

Filmmagiens minder kan hjælpe mange

Film, lyd og billeder kan vække minder – og det samme gælder steder, man har været, særligt fra barn- og ungdommen. Det er hele udgangspunktet for ErindringsBio, der er et non-kommercielt filmtilbud til mennesker med demens, deres pårørende, plejepersonale og frivillige.

ErindringsBio rummer korte dokumentariske film fra 1940’erne til 1980’erne om vedkommende emner og med velkendte medvirkende som Dirch Passer, Gunnar Nu Hansen og Bodil Udsen. Fortiden bliver vækket til live i film om hverdagen i byen og på landet i gamle dage, skoletiden, sportsbegivenheder, de kongelige og meget mere.

ErindringsBios nye otte filmpakker med film om forskellige landsdele i Danmark fokuserer på genkendelige steder, centrale byer og lokale erhverv og skikke, der er karakteristiske for lokalområderne.

Til filmene er der udarbejdet spørgeguides, der inspirerer til samtaler om det levede liv.

Det er også muligt at se ErindringsBio i en række biografer landet over i løbet af 2025.

ErindringsBio er udviklet af Det Danske Filminstitut og flere samarbejdspartnere inden for demensområdet og er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond med 2,45 millioner kroner samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond med 500.000 kr.

Læs også