Den tid, danskerne bruger i køkkenet på at lave mad, er blevet mindre og mindre med årene, selv om danske køkkener aldrig har været større eller mere moderne.

En undersøgelse fra OECD har vist, at en dansker i gennemsnit blot bruger 47 minutter om dagen på at lave mad. Til gengæld er brugen af bestilt mad røget i vejret. Hvor takeaway i 2016 var hver sjette måltid, var det i 2022 hver fjerde.

Men det er vigtigt at fastholde de stolte danske madlavningstraditioner, og det er baggrunden for kampagnen »Fortiden i fremtidens mad«, som Fødevareministeriet står bag.

Der var ingen angivelser af tal for brugen af ingredienser, da Danmarks første kogebog blev udgivet i 1616. I dag er bogen bevaret på Det kongelige bibliotek i København. Foto: Fødevareministeriet

Der var ingen angivelser af tal for brugen af ingredienser, da Danmarks første kogebog blev udgivet i 1616. I dag er bogen bevaret på Det kongelige bibliotek i København. Foto: Fødevareministeriet

Ingen tal

I den anledning har fødevareminister Jacob Jensen (V) været på besøg i Det Kongelige Bibliotek for blandt andet at læse i Danmarks ældste kogebog. Den er fra 1616, og i en video fra Fødevareministeriet fortæller ministeren, at især én ting springer i øjnene, når han læser bogen.

- Det, der slår mig, når jeg læser kogebogen, er, at der ikke er ret mange, for slet ikke at sige slet ingen tal, der siger noget om, hvor mange gram man skal bruge af det ene eller det andet, siger Jacob Jensen i videoen og fortsætter:

- Og det siger mig noget om, at det sagde forskeren også før, da vi snakkede om det, at det handler også om, at dengang der havde man forstand på råvarerne, man havde en anden tilgang og baggrund til at vide, hvordan man brugte de her råvarer.

Også i dag kan man lade sig inspirere af den gamle kogebog, mener fødevareminister Jacob Jensen (V). Foto: Fødevareministeriet

Også i dag kan man lade sig inspirere af den gamle kogebog, mener fødevareminister Jacob Jensen (V). Foto: Fødevareministeriet

Handler om håndelag

I forbindelse med Fortiden i fremtidens mad har over 1.000 danskere delt familieopskrifter med særlige minder og traditioner. Både de indsendte opskrifter og kogebogen fra 1616 viser, at mad ikke kun handler om mæthed. Det handler også om håndelag.

- Og det er det, jeg også gerne vil med vores projekt, Fortiden i fremtidens mad, at næste generation også får en bedre fornemmelse for de mange gode danske råvarer, som vi har i vores natur, i vores hverdag, uden at man nødvendigvis lige præcis skal vide, om det er 100 gram eller 150 gram, man skal bruge af en eller anden råvare, siger Jacob Jensen.

Ifølge fødevareministeren handler det i lige så høj grad om at have fornemmelse og respekt for råvarer.

- Det vidste man i 1616, og det synes jeg også, man skal vide anno 2025. Så gå ned på Det Kongelige Bibliotek, få noget at vide om det, øv og øg jeres kendskab til danske råvarer, lyder det fra fødevareministeren.

De opskrifter, der er kommet ind, omfatter familieopskrifter, sæsonbaserede retter, lokale specialiteter, særlige tilberedningsmetoder og opskrifter med fokus på at undgå madspild.