Mine bedste tips til en grøn jul

Adventskalender eller pakkekalender? Nissesjov eller juleræs? Jeg er sikkert ikke den eneste, for hvem december er et maraton i beslutninger. Skal mine tre unger nøjes med adventsgaver, og den åbenlyse fordel, det giver travle forældre i at skulle give færre, men sjovere gaver? Eller skal de have en pakkekalender, med den fordel, at de drøner ud af dynerne hver en mørk december-morgen, for at tjekke om nissen har været der? (Jep, de tror stadig på nissen).

Jeg har valgt en både-og-løsning; Oplevelser i adventsgave og små stykker slik i sokken for at få børnene op hurtigst muligt. Nemt og bæredygtigt. For bæredygtighed er et kodeord for mig, men der er mange faldgruber. Tid, pris og fantasi er nogen af dem.

Juleoppyntning er et kapitel for sig. Jeg elsker at kreere kranse og dekorationer, og det er dejligt at gå en tur og fine kogler og grene i forskellige farver og faconer. Der er masser at vælge imellem her på Bjerregaarden, som både har en samling af sjældne træer, et utal af forskellige stedsegrønne og mere mos end hele Fyn behøver til juledekorationer.

Her fælder vi også juletræet, som senere bliver brugt først til beskyttelse af sarte planter, og dernæst i surbundskomposten sammen med egeblade. Det giver en forrygende jord til blåbær og andre surbundsplanter, så jeg undgår spagnum, og den deraf følgende udgravning af de sjældne højmoser. Har man ikke den luksus at kunne fælde sit eget træ, vil jeg klart anbefale at købe et økologisk. Det er dyrere, men man kan bruge det til mange ting.

Her i december er tiden er knap og flyver afsted, især da tre ud af fem af os har fødselsdag her. Så nogen gange er det bare nemmere at gå i byen og få et julekvickfix. Her prioriterer jeg papirklip og holdbar julestads.

Og hvad med gaver? Skal de voksne give hinanden gaver eller ej? Og kan vi finde noget lækkert genbrug til ungerne, som de kan have glæde af? Og fremfor alt – kan bedsteforældrene overtales til at forsøge sig med Den Blå Avis fremfor Fætter BR?

Jeg håber det, for jeg hader alt det ubrugelige plastiktingeltangel, som har meget lidt legetid i sig og som lynhurtigt går i stykker og bare ligger som dyrt ragelse og roder. Faktisk går jeg all in for bæredygtige, pre-loved gaver. Vi har også med ret stor succes opdraget ungerne til at ønske sig oplevelser, og de elsker, når mormor inviterer på højskole, morfar tager hele banden i Lalandia, mens farmor og farfar excellerer i at finde finurlige små børneteaterstykker og mærkværdige museer, jeg aldrig har hørt om. 

Selv er jeg glad for bøger, oplevelser, virkelig godt værktøj og natur. Så hvad er mere oplagt end at ønske sig et Naturbevis eller et Skovbevis? Her er det heller ikke et problem, hvis man får flere af samme slags. Mere natur – ja tak!

Bøger kan jeg heller aldrig få nok af. Især er jeg vild med gode fagbøger, og de er i hvert fald bæredygtige. Har du det som mig, så kan jeg jo passende anbefale min egen køkkenhavebog »DYRK – den nemme køkkenhave«, hvis du virkelig vil give/have en gave, der bliver ved med at give. Eller hvad med at give den oplevelse et køkkenhavekursus med fuld forplejning er, her på Bjerregaarden, for at sætte prikken over i’et? Lige nu får du faktisk »DYRK« oveni, og ses vi til foråret er det jo så godt som juleaften om igen.

Uanset hvad, ønsker jeg dig en rigtig god og grøn jul!

Læs også