Kokkekonkurrence indtager Det Fynske Dyrskue
Når den fynske kokkekonkurrence Schiøtz Prisen til sommer for første gang bliver afholdt under Det Fynske Dyrskue, bliver det på ingen måder, som det plejer. Maden skal tilberedes energivenligt, konkurrencen skal afholdes ude i naturen, og publikum skal inddrages, så de fynske dyder i køkkenet kommer ud at leve blandt de besøgende.

Arkivfoto: Erik Hansen
Mad over bål. Råvarer fra den fynske natur. Smagsprøver undervejs til publikum.
Det Fynske Dyrskue ryster posen, når den fynske kokkekonkurrence,»Schiøtz Prisen«, søndag den 11. juni bliver afholdt på dyrskuepladsen sammen med det traditionsrige dyrskue. Det er første gang, at konkurrencen afvikles på dyrskuet.
Schiøtz Prisen – som er opkaldt efter Albanis grundlægger – er en ambitiøs kokkekonkurrence og en hyldest til det fynske spisekammer, hvor professionelle kokke fra den øverste hylde skal fortolke de fynske fødevarer og lade øl indgå i deres retter.
En grønnere retning
Men for Det Fynske Dyrskue og Albani Fonden, der støtter konkurrencen økonomisk, har det været særligt vigtigt i år at trække konkurrencen i en grønnere retning samt gøre den mere jordnær for publikum ved at indlægge en række benspænd.
- Vi har valgt at hive Schiøtz Prisen ud i naturlige omgivelser, så konkurrencen bliver tidssvarende og bakker op om tendenserne om en grønnere tankegang. Det gør vi ved at ændre fundamentet, så vi hylder mad, der er tilberedt energirigtigt ved at bruge lokale fødevarer, som tilberedes uden brug af strøm. Vi er stolte af at have fået kokkekonkurrencen ud som en del af Det Fynske Dyrskue, da det er med til at give en bred forståelse af »jord til bord«-fortællingen, lyder det fra Anita Christoffersen, der er dyrskuechef for Det Fynske Dyrskue og fortsætter:
- Det Fynske Dyrskue er et vindue med 50.000 besøgende, hvor vi har mulighed for at formidle kendskabet og viden til fynske fødevarer. Samtidig viser vi, at landbruget også er klar til at byde ind og bidrage til den grønne omstilling, som alle taler om, hvor kød skal være en mindre del af vores kost, og hvor alternative fødekilder, som landbruget også er leverandør af, kan indgå i et dagligt måltid.
Vil skabe morgendagens madkultur
Kokkekonkurrencen har tidligere været afholdt i forbindelse med »Spis« på steder som Anarkist, Odeon og Odense Rådhus, men foreningen bag blev erklæret konkurs i oktober 2022. Nu er konkurrencen kommet på nye hænder, og i den forbindelse har Det Fynske Dyrskue allieret sig med Povl Lønberg, der har stor erfaring med afvikling af sådanne fødevarekoncepter og er kendt i den gastronomiske verden.
- Det bliver spændende at afholde kokkekonkurrencen ude i naturen, som passer perfekt ind i vores koncept »back to nature«. Udover håndværket, enkeltheden og velsmag vil fokus denne gang rettes mod minimering af den energi, der går til tilberedningen af måltidet, lyder det fra Povl Lønberg.
- Det er således ikke konkurrencemad, kokkene skal præstere, men retter, som forbrugerne selv kan tilberede hjemme i eget køkken, og som kan blive en del af deres madkultur, tilføjer han..
Skal sætte Fyn på det gastronomiske landkort
For kokkene er der ekstra point, hvis ingredienserne er hjemmedyrkede eller plukket i naturen samt anskueliggør den grønne omstilling og kan anvendes hjemme i eget køkken. Det kunne være hybenrose, bælgfrugter eller andre ting fra køkkenhaven.
Undervejs vil det være muligt for tilskuerne at smage maden og høre mere om ingredienserne og tilberedningen. Ifølge arrangørerne er inddragelse af de besøgende en af ingredienserne for at skabe en succesfuld Schiøtz Prisen.
- Vores mål er at skabe en årlig tilbagevendende begivenhed, som sætter Fyn og de ypperlige fynske produkter på det gastronomiske landkort. En konkurrence, der er lokalt forankret på Fyn, og som inden for fem år er lige så etableret som »Sol Over Gudhjem«, »Læsø Jomfruhummerfestival« og »Årets Østerskok«. Noget, man rejser efter, og som skaber vækst og udvikling på Fyn, siger Anita Christoffersen.