Gammel Estrup får en million kroner til grønne oplevelser

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har netop modtaget én million kroner fra Nordea til projektet Den Grønne Herregårdslegeplads.

Gammel Estrup, Herregårdsmuseet. Arkivfoto

Nordea-fonden har netop givet én million kroner til et kommende projekt på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Projektet består blandt andet af etablering af nye legefaciliteter, et grønt, rekreativt opholdsområde og et formidlingsområde ved Alling Å med en ny kanoplads og materialekasser til fangst af signalkrebs. Målet er, at det rekreative område mellem Gammel Estrup og Alling Å skal bidrage til et stærkere samspil mellem lokalområdet og Gammel Estrup.

- Vi er meget glade og stolte over, at Nordea-fonden har valgt at støtte vores projekt med det fulde ansøgte beløb på en million kroner. Det betyder, at vi kan udvikle vores rekreative område, så endnu flere får glæde af den skønne natur her på Gammel Estrup. Projektet udvikles i samarbejde med frivillige og borgere i Auning by, så vi er sikre på, at vi får lavet et område, der er brugbart for alle de mange, der går ture eller sejler i kano herude, og som også kan tiltale nye brugergrupper, der ikke før har brugt området, siger museumsdirektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum Kasper Steenfeldt Tipsmark og understreger, at det rekreative område ligger udenfor museets udstillingsområde, så alle derfor kvit og frit kan benytte det døgnet rundt.

Nyt bæredygtigt mødested

En vigtig del af projektet Den Grønne Herregårdslegeplads er bæredygtighed – både socialt og i forhold til klimaaftryk.

- Den Grønne Herregårdslegeplads udvikles i samspil med lokale borgere, og faciliteterne i form af eksempelvis borde og bænke gennemføres så vidt muligt med lokale leverandører. Samtidig tænkes anvendelse af naturens ressourcer ind ved for eksempel at genanvende materiale fra den nuværende legeplads i forbindelse med det nye grønne, rekreative område. Vi har også fokus på at styrke biodiversitet i særligt anlagte bede med kulturhistoriske spiselige planter, buske og frugttræer, der i det daglige skal passes af museets frivillige havegruppe, siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.

Det rekreative område ved Gammel Estrup tilgås via grusstier, der gør det muligt for personer, som har svært ved at forcere herregårdens pigstensbelægning og trapper, også at benytte området.

Etableringen af de nye grønne områder følges af en række naturvejledningsaktiviteter i sommerferien samt formidling for lokale skoleklasser og daginstitutioner, så også de mindste borgere kan opleve området.

Projektet Den Grønne Herregårdslegeplads er inddelt i en række faser, der lanceres i løbet af 2023 og 2024.

Nordea-fondens Her gror vi-pulje

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har modtaget bevillingen fra Nordeas særlige Her gror vi-pulje, der skal få bynaturen til at gro og fællesskaberne til at vokse. 45 projekter ud af 124 har opnået støtte.

- Vi er enormt begejstrede over den idérigdom og det engagement, de støttede projekter er udtryk for. Danmark er fyldt med både frivillige ildsjæle og professionelle aktører, der virkelig lægger sig i selen for at fremme fællesskabet, bæredygtigheden og det gode liv i byerne, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Læs også