- Worst-case-scenariet er ikke særligt sjovt
Mælkeproducent Claus Fenger fra Odder håber på, at hans unge ansatte er for sunde til at blive syge af Covid-19.

- Jeg sagde til dem lidt som en joke, at hvis I kommer i karantæne, så bliver det her på kontoret eller i frokoststuen. For vi skal have passet de køer. Der er bare ikke noget at gøre, fortæller mælkeproducent Claus Fenger fra Odder om orienteringen af sine medarbejder.
- Jeg har bedt folkene om at passe rigtigt godt på. Det er unge og sunde mennesker, så de bliver nok ikke voldsomt syge. Men frygten er der jo for, at nogle skal ryge i karantæne, så jeg skulle komme til at stå selv mere eller mindre med det hele. Det ville være worst-case-scenariet.
Det fortæller mælkeproducent Claus Fenger fra Vejlskovgård ved Odder, hvor tre af hans fem medarbejdere passer 420 køer. Torsdag holdt han møde med dem ovenpå regeringens nye, og skrappe tiltag mod corona-smitten.
- Jeg sagde til dem lidt som en joke, at hvis I kommer i karantæne, så bliver det her på kontoret eller i frokoststuen. For vi skal have passet de køer. Der er bare ikke noget at gøre. Men lad os nu se, hvordan det går. Jeg bad dem: hold jer væk så meget som muligt fra alting, og tænk jer godt om. Så går det også nok, tror jeg bestemt.
Det beroliger også Claus Fenger, at han kan tåle et mandefald i et vist omfang i tilfælde af karantæner eller regulær sygdom.
Kan klare sig to mand i stalden
- Vi kan få en dag til at hænge sammen, hvis vi er to mand i stalden og bare skal passe køer. Så vi kan komme ret langt ned i arbejdsstyrken, uden at det går galt for os. Men hvis en medarbejder kommer i karantæne, så er der jo stor sandsynlighed for, at flere kommer det. Omvendt så har jeg informeret mine medarbejdere om, at hvis de ikke bliver decideret syge, og det kommer derhen til, at det bare gælder om at få passet køerne, så er jeg nok nødt til at bede nogle af dem om at komme på arbejde. Køerne skal jo passes. Og jeg kan godt selv arbejde 20 timer ad gangen – det har jeg gjort mange gange. Men jeg kan ikke arbejde i døgndrift og ikke ret lang tid ad gangen.
Der kan skiftes folk ind i stalden, hvis der her skulle ske frafald lige her og nu.
- Der har heldigvis været så meget møgvejr, at vi ikke kommer i marken de første fjorten dage. Så lad os se, hvad der sker til den tid. Men det kan da godt blive lidt spændende det hele, for det er nok ikke noget, der lige blæser over, siger Claus Fenger.
Han har normalt et par skolepraktikanter og andre skolebørn, som kommer og hjælper. Og de er bedt om at blive væk.
Overvejer at stoppe mælkeudsalg
- Der er også nogle forældre, som har fået nogle unger, som pludseligt har fået god tid, og som har spurgt, om de ikke kunne komme herud til os og lave lidt, nu hvor de ikke skal i skole. Og det har jeg sagt pænt nej tak til.
Selv for hans far, Hans Jakob Fenger, bliver der sparet på gæstfriheden som følge af smittefaren.
- Min far er på ferie, og ham vil vi i hvert fald ikke have besøg af, når han kommer hjem. Det er helt klart, at han skal holde sig væk.
Imens holder Claus Fenger foreløbig åben for Vejlskovgårds mælkeudsalg til private, omend ikke uden betænkeligheder.
- Vi har sat lidt ekstra sprit-dispensere op, og også bedt folk om at være ekstra omhyggelige med hygiejne, og så vasker vi godt af. Men nu må vi se, hvordan det går de næste dage, og hvordan stemningen er. Og så kan det godt være, at vi lukker for det.
På bundlinjen er Claus Fenger forhåbningsfuld for, at Vejlskovgård undgår de helt store problemer med corona.
- Vi omgås i vores arbejde ikke nødvendigvis ældre eller svage mennesker. Og det er jo unge, stærke mennesker, vi har ansat. Vi er noget os selv herude, og der er ikke noget offentlig transport, så jeg er ikke så bekymret for, at vi kommer i den helt umulige situation. Men vi skal passe på og tænke os om. For worst-case-scenariet er ikke særligt sjovt.