33 mælkeproducenter over hele landet er værter ved dette års Åbent Landbrug, hvor man også kan besøge mejerierne Naturmælk og Øllingegaard.
33 gårde med malkekøer og to mejerier slår dørene op og inviterer inden for til årets Åbent Landbrug, som foregår søndag 15. september. Det skriver Mejeriforeningen. I alt er der 58 landbrug og virksomheder med ved efterårets store familiedag.
De 33 kvæglandbrug leverer deres mælk til enten Thise Mejeri, Nørup Mejeri eller Arla. Og udover at besøge en gård kan man også komme på mejeribesøg. Naturmælk i Tinglev og Øllingegaard i Nordsjælland er nemlig også med ved årets Åbent Landbrug.
- Vi glæder os til endnu en fantastisk søndag, hvor danskerne kan komme på gårdbesøg, og vi er rigtigt glade for den store opbakning fra landmænd med malkekøer, siger projektleder for Åbent Landbrug, Jan Morre Christensen, Landbrug & Fødevarer til Mejeriforeningen.
- Der er altid meget stor interesse for at besøge steder med køer, så det er dejligt, at der over hele landet er muligheder for det.
Jan Morre Christensen fortæller, at der både er helt nye værter med i år, og nogle som også var med i 2023, og så er der gensyn med gårde, som har været med for nogle år siden.
Nordbæk Landbrug er med for første gang
En af dem, som er med for første gang, er Nordbæk Landbrug ved Bække.
- Vi glæder os. Vi er med, fordi vi har lyst til, at folk kan komme og se, hvad vi laver – så enkelt er det, siger Henning Have fra Nordbæk Landbrug.
Gården leverer mælk til Nørup Mejeri, som ligger kun 15 kilometer fra gården. Nørup Mejeri er et af Danmarks mindre, privatejede mejerier. Her holdes det klassiske håndværk i hævd, når mælken forvandles til ost og smør.
- Vi er rigtigt glade for at levere til Nørup Mejeri, og vi leverer næsten halvdelen af den mælk, mejeriet bruger, så vi føler os tæt forbundet med mejeriet, siger Henning Have.
- Vi gør, alt vi kan for at producere god mælk, så mejeriet får den bedste råvare at arbejde med og kan lave et godt produkt. Og Nørup Mejeri laver nogle fantastiske oste. Jeg har det rigtigt godt med, at der er så kort vej fra os på gården til mejeriet – og det er nemt lige at køre op og snakke med Jens og Marianne, som ejer mejeriet. Det er nærvær, lyder det.
Nr. Budsgaard ved Lemvig er også debutant
En anden Åbent Landbrug-debutant er den økologiske gård Nr. Budsgaard ved Lemvig, hvis ejere, Mogens og Kaylea Jeppesen, er andelshavere i Thise Mejeri. Parret har tidligere – og også i år – været værter ved Øko-dag.
- Det er godt at vise, hvad vi laver. At give folk mulighed for selv at komme ud og opleve landbruget, så de ikke kun har et billede ud fra medierne. Jeg synes, man som selvstændigt erhvervsdrivende har en forpligtelse til at åbne op. Vi tænker, baseret på vores erfaringer med Øko-dag, at det bliver en dejlig dag med en masse positive oplevelser. En rigtig festdag, siger Mogens Jeppesen.
Besøg en af landets nyeste kvægstalde
Danskerne kan også besøge en af Danmarks nyeste kvægstalde ved Silkeborg hos de to generationer, Kirsten Krukow og Steen Nørgaard Madsen og parrets datter Maiken Nørgaard Madsen og svigersøn Johan Schelde Christensen. Steen Nørgaard Madsen er ud over at være mælkeproducent også formand for Mejeriforeningen, og som sådan har han i mange år bakket op om Åbent Landbrug og set, hvor givende arrangementet er for både gæster og værter.
Men det er første gang, at han og familien er med ved Åbent Landbrug – og de glæder sig til at vise, hvad de arbejder med.
- Det er meget nemmere at forklare og aflive nogle myter, når vi står på gården lige over for hinanden, hvor man kan se og mærke, hvad landbruget handler om. At invitere inden for er simpelthen det bedste, man kan gøre – om det så er byrådsmedlemmet, folketingspolitikeren eller almindelige danskere. Og denne gang har vi muligheden for at gøre det hjemme hos os, siger Steen Nørgaard Madsen, som samtidig retter en tak til alle andre værter, deres familie og hjælpere ved årets Åbent Landbrug.
Mejerierne Naturmælk og Øllingegaard holder åbent mejeri
Det er ikke kun landbrug, der holder åbent søndag den 15. september, skriver Mejeriforeningen. Blandt de virksomheder, som slår dørene op, er De økologiske Mejerier Naturmælk og Øllingegaard, hvor adm. direktør, Leif Friis Jørgensen, glæder sig til at tage imod gæsterne:
- Vi har altid rigtig god respons, når vi inviterer indenfor, og det er både hr. og fru Jensen og personer, som arbejder professionelt med mad, som kommer. Det er en dag, hvor alle kommer med smil på læben og en forståelse af Danmark som et fødevareland.
- Vi er med for at vise, hvor mælken kommer fra, og det er selvfølgelig fra gårdene, men mejerierne spiller jo også en rolle. Derfor er det rigtigt godt, at Åbent Landbrug også dækker virksomhederne i forarbejdningsledet, siger Leif Friis Jørgensen.
Det er gratis at deltage i Åbent Landbrug. Det kræver dog, at man booker en billet på aabentlandbrug.dk.