Minister besøgte bluetongue-bekymrede fåreavlere

Fødevareminister Jacob Jensen (V) besøgte først i september en række repræsentanter fra får-, lamme- og kvægbranchen. De udtrykte stor frustration over de høje bluetongue-vaccinepriser og forvirrende og mangelfuld kommunikation fra myndighedernes side.

Bente Østergård, formand for Dansk Fåreavl, kunne blandt andet berette om en besætning i Sønderjylland, hvor 20 ud af 300 smittede får endte med at dø. Bluetongue-situationen er bekymrende. Det kom frem, da ministeren besøgte en fåreavler og hørte hans frustrationer.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) besøgte i starten af september en større solcellepark nær Slagelse, hvor Per Ploug og hans søn, Rune Plougs, får har græsset siden 2019. Per Ploug er formand for Danske Lammeproducenter. Derudover havde formanden for Dansk Fåreavl, Bente Østergård, også taget turen fra Brønderslev til Slagelse for at tale med ministeren.

Årsagen til ministerbesøget var, at Sjælland nu også er ramt af sygdommen bluetongue og smittetallet stiger dag for dag.

Fødevareministeren havde rakt ud til forskellige parter, herunder Landbrug & Fødevarer, Kvæg, samt de nævnte repræsentanter for fåre- og lammeproducenterne. Blandt andre deltog kvægformanden i L&F, Christian Lund, samt Ida Storm, sektordirektør ved L&F Kvæg.

Jacob Jensen ønskede at høre om de udfordringer, som branchen står overfor i forbindelse med sygdommen.

Høje priser

Ifølge parterne var der en række forhold, som de gerne ville have, at ministeren kiggede nærmere på, så der kan komme styr på bluetongue-situationen, inden næste års smittesæson begynder. Det største problem for producenterne er de høje priser på vaccinerne.

- Jeg synes, det er urimeligt, at de tager 100 procent avance. Det er derfor, vi har valgt ikke at vaccinere. Vi er så langt henne på sæsonen, at vi ikke kan være sikre på nogen effekt, og prisen er for høj, sagde Rune Ploug, der ville ende med at skulle betale flere hundrede tusinde kroner, hvis han og hans far skulle vaccinere.

Rune Ploug påpegede, at prisen i Danmark på en vaccine er 40 kroner, mens den i Holland koster godt det halve, cirka 22 kroner. Rune Ploug forstår ikke, hvorfor Statens Serum Institut (SSI) har valgt at sætte prisen så højt.

Mærkeligt

- Det er meget mærkeligt. Vi ringede rundt sidste år og fandt ud af, at vi kunne få en tilsvarende vaccine til halv pris tilsendt fra Irland. Og det var inklusive transporten. Jeg ved ikke, hvad det er, der gør, at SSI’s priser er så høje, men der må være en gangetast, der har sat sig fast på tastaturet, sagde Rune Ploug, hvilket fik forsamlingen til at bryde ud i et lille grin.

Fåreavlerne fortalte også, at der er mange uvisheder om både sygdommen og vaccinens effekt, blandt andet om dødeligheden. Nogle mener, at sygdommen ikke er særlig bekymrende i sig selv, men Bente Østergård fra Dansk Fåreavl kunne dog berette om en en andet virkelighed, blandt andet om en besætning i Sønderjylland, hvor 20 ud af 300 smittede får endte med at dø.

- Holdningen er, at det er bedre at komme i gang med at vaccinere, så antistofferne stiger, og dyrene bliver mere modstandsdygtige, sagde hun.

Et andet ønske fra de forsamlede var, at man i Danmark vil begynde at gennemføre flere forsøg, så man står bedre rustet til næste sommer, hvor næste bølge af bluetongue formodes at ramme.

Derudover nævnte Bente Østergård, at der hersker stor forvirring blandt avlerne om, hvad man skal gøre.

Dårlig kommunikation

- Fødevarestyrelsen er rigtig gode til at informere om, hvor smitten er udbrudt. Men det er et stort problem, at vi ikke ved, hvad retningslinjerne er for avlerne i et område, hvor smitten er konstateret. Altså, hvad skal man stille op? Og hvad er reglerne for at flytte dyrene rundt? Det er meget vigtigt, og vi har eksempler på, at der kommer forskellige budskaber fra styrelsen, sagde Bente Østergård.

Fødevareminister Jacob Jensen udtrykte, at han gerne ville tage fat på det prismæssige aspekt vedrørende vaccinen, selvom det hører under Sundhedsministeriets ressort.

- Jeg sætter stor pris på dette møde. Jeg vil gerne høre fra myndighederne og få en opdatering, fordi jeg vil ikke ende i en situation, hvor det her pludselig spinner ud af kontrol, uden at vi i det mindste har mulighed for at handle på det, sagde ministeren, som lovede at tage hånd om den manglende og forvirrende kommunikation fra myndighedernes side.

- Som du nævnte, Bente, kunne kommunikationen godt forbedres, især når det kommer til information på hjemmesiden og de direkte beskeder til dyreejerne. Nogle kan blive stressede over sygdommen i deres besætning og måske have svært ved at forstå den information, de får. Det forstår jeg godt, sagde ministeren.

Læs også