Bluetongue-undersøgelse genåbnes: Erfaringer skal bidrage til løsninger

Flere mælkeproducenter har allerede delt værdifulde erfaringer om bluetongue. Nu genåbnes undersøgelsen, så endnu flere kan bidrage til en stærkere indsats mod sygdommen.

Bluetongue har i 2024 udfordret danske mælkeproducenter. Sygdommen spredes af mitter og kan give feber, halthed og sår, der presser både produktionen og dyrenes trivsel. For at forstå sygdommens reelle konsekvenser lancerede Landbrug & Fødevarer Kvæg en undersøgelse, som mange mælkeproducenter allerede har deltaget i.

- Det er meget positivt, at så mange har delt deres erfaringer. De svar har allerede givet os en bedre forståelse af situationen, fortæller Ida Storm, sektordirektør i Landbrug & Fødevarer Kvæg, i det seneste KvægNyt.

Nu genåbnes spørgeskemaet, så flere kan nå at bidrage.

Deling af oplevelser hjælper hele branchen

Ida Storm understreger, hvor vigtigt det er, at mælkeproducenter, der har haft sygdommen i besætningen, svarer på skemaet.

- Hver erfaring gør os klogere på, hvordan vi bedst håndterer bluetongue fremover. Det handler om at hjælpe hele branchen.

Mange besvarelser viser allerede, hvordan sygdommen varierer i både forløb og konsekvenser. Nogle landmænd har observeret milde symptomer, mens andre har været hårdt ramt med produktionsfald og økonomisk pres. Denne forskel gør det endnu vigtigere, at flere deler deres oplevelser, fremgår det af KvægNyt.

Et skridt tættere på løsninger

En af de centrale udfordringer er sygdommens langstrakte forløb. Flere besætninger har oplevet, at det tager måneder, før køerne er tilbage i normal produktion. Disse erfaringer kan hjælpe med at udforme bedre løsninger, blandt andet omkring forebyggelse og behandling.

Vacciner nævnes ofte som en mulig løsning, men der mangler stadig vigtig viden om deres anvendelse i praksis. Erfaringerne fra spørgeskemaet kan spille en afgørende rolle i at sikre, at de rette anbefalinger bliver givet.

Der er stadig tid til at bidrage

Spørgeskemaet er nu genåbnet og sendt til de mælkeproducenter, der tidligere har været ramt af bluetongue, men som endnu ikke har svaret.

Ida Storm opfordrer til at gribe muligheden:

- Det tager kun få minutter, men det gør en kæmpe forskel. Jo flere, der svarer, desto stærkere står vi i arbejdet med at sikre dyrenes sundhed og mælkeproduktionen fremover.

Hver erfaring gør os klogere på, hvordan vi bedst håndterer bluetongue fremover. Det handler om at hjælpe hele branchen.

Ida Storm, sektordirektør, Landbrug & Fødevarer Kvæg

Læs også