Spørgsmål om vaccine blev det store emne, da LVK Kvægdyrlægerne holdt det første af flere bluetongue-møder i Jylland.
Hvad er status på sygdommen bluetongue, og hvad skal der ske fremadrettet? Det var, hvad LVK Kvægdyrlægerne i samarbejde med medicinalvirksomheden Boehringer-Ingelheim forsøgte at belyse ved det første af i alt tre møder i Jylland, der i januar er blevet holdt i Jylland.
Og det især hele det syd- og sønderjyske område samt en stor del af Vestjylland, der det senest halve år er blevet hårdt ramt af den frygtede bluetongue-sygdom, der rammer kvæg og får.
Et er at få konstateret bluetongue i sin kvæg- eller fårebesætning. Noget andet er de ofte voldsomme konsekvenser det fører med sig i form at aflivede dyr og store økonomiske konsekvenser, det kan få for den enkelte.
Store konsekvenser
En, der har fulgt det hele tæt, er dyrlæge hos LVK Kvægdyrlægerne, Susanne Sommerlund, der tilbage i august 2024 konstaterede det første udbrud af bluetongue.
Hun har især noteret sig den hastighed, som smitten har haft i sin udbredelse, hvor eksempelvis hele 18 af de i alt 40 besætninger, som hun har haft rådgivningsaftaler med, er blevet smittede.
Samtidig kunne hun ud fra case-beregninger fremlægge beregninger over de økonomiske konsekvenser, som det haft for de enkelte ramte besætninger.
Som eksempelvis en kvægbesætning med 280 køer, der blev ramt tilbage i august 2024, og hvor 40 af køerne siden er døde i form af påkrævet aflivning, på grund af store klov- og lemme-lidelser.
Det økonomiske tab er ud fra det beregnet til 120.000 kroner i tabt mælkeydelse samt yderligere 560.000 kroner i negativ besætningsforskydning beregnet ud fra 14.000 kroner for hver af de 40 døde køer.
- Og vi har endnu ikke set eksempler på fuld dækning fra forsikringsselskaberne. Det kommer til at koste den enkelte dyrt, konstaterede hun.
Rådet fra Susanne Sommerlund til de fremmødte ved mødet var klart: - Vaccinér dyrene.
Mere viden
Hos Landbrug & Fødevarer – Sektor for kvæg, følger man tæt situationen og udviklingen omkring bluetongue i Danmark.
Både formand Christian Lund og direktør Ida Storm var blandt indlægsholderne i forbindelse med mødet, hvor de hver især kom ind på det arbejde og den strategi man agter at følge fremadrettet.
Man anbefaler også overordnet set vaccination, dog med det forbehold, at den vaccine, der er tilgængelig nu, ikke er officielt godkendt i Danmark endnu.
Samtidig en ret dyr vaccine, som ventes at kunne blive billigere, når den som ventet ventes at blive godkendt, og dermed kunne sælges bredt og i større omfang.
- Vi savner mere viden om sygdommen og vaccinationer, konstaterede direktør i L&F Kvæg, Ida Storm, der samtidig fremhævede den spørgeskemaundersøgelse, som man har udsendt til 500 smittede besætninger.
Af de foreløbigt 168 svar har netop vaccinen spillet en væsentlig rolle – dog især fordi hovedparten – 87 procent – ikke havde vaccineret.
Og hér kunne Ida Storm liste nogle af de årsager, der er givet for ikke at have vaccineret. Det har især handlet om at vaccinen har været for dyr, samt usikkerhed om effekten af den. Samtidig har flere noteret sig høje omkostninger ved vaccination, og endelig har flere fået rådgivning af dyrlæger omkring at undlade vaccination.
Ida Storm kunne samtidig oplyse, at de 168 svar i spørgeskemaundersøgelsen «samtidig ikke vurderes til at være et stort nok grundlag at konkludere ud fra. Derfor vil man nu forsøge at få flere svar ind via en forlænget svarfrist.
Under den efterfølgende debat efterlyste flere af de fremmødte en skarpere udmelding fra L&F Kvæg, samtidig med at én mente at man »havde sovet i timen« i forhold til handling omkring bluetongue – blandt andet ud fra udenlandske erfaringer fra især Holland og Tyskland, der begge blev hårdt ramte af bluetongue i 2023, og stadig kæmper med sygdommen.
Formand i L&F Kvæg, Christian Lund understregede dog, at man har et stort fokus på bluetongue og følger udviklingen tæt i L&F-regi – præcist som man gjorde sidste gang Danmark blev ramt af bluetongue tilbage i 2007/2008.
Vaccine mod en svær sygdom
For den enkelte kvægbruger og fåreavler er der ingen tvivl om, at især én ting har høj prioritet lige nu omkring bluetongue – nemlig vaccine.
Lisa Michelsen er dyrlæge og ansat i virksomheden Boehringer-Ingelheim, der har udviklet en vaccine mod bluetongue.
Hun kom i sit indlæg ind på det arbejde, der pågår og stadig er i fuldt fokus omkring vacciner i kampen mod bluetongue. Et arbejde, der dog ikke er helt enkelt:
- Bluetongue er en sygdom, hvor smitten er svær at forudsige, forklarede Lisa Michelsen, der især noterer sig det meget forskellige smittemønster, der kan være omkring sygdommen.
For mens nogle dyr bliver meget syge, meget hurtigt, kan andre dyr indenfor kvæg bære smitten og være nærmest symptomfrie, og dermed blive »smittefabrikker«, »virusbanker« og »relæstationer« for virus og smitten med den.
Boeringer-Ingelheim har som nævnt udviklet og sælger sin egen bluetongue-vaccine kaldet »Bultavo 3«, der både i Holland, Tyskland og senest hér i Danmark har vist sig at virke mod bluetongue BTV3, der er den type af bluetongue, der ses nu i Danmark, Holland, Tyskland, samt en række andre europæiske lande.
Vaccinen er endnu ikke officielt godkendt i Danmark, men er under behandling hos myndighederne, hvor blandt andet erfaringerne fra Holland og Tyskland er med inde over.
Samtidig har man i Holland senest konstateret tilfælde af bluetongue BTV12, som vaccinen ikke virker imod.
Vær opmærksom på forsikring
Dansø Forsikringsmæglere er forsikringsmæglere for mere end 400 landbrug i Danmark, og var blandt indlægsholderne i forbindelse med bluetongue-mødet.
For bluetongue handler også i den grad om forsikring. Og hér koncentrerer Dansø Forsikringsmæglere sig især om forsikring og dækning fra de fire store forsikringsselskaber i forhold til danske produktionslandbrug – TopDanmark, Tryg, Gjensidige og Alm. Brand.
Generelt opfordrer man til at være opmærksom på sin forsikringsdækning i forhold til bluetongue.
- Forsikringerne under ét er end, men dækningen kan være forskellig i forhold til, hvad der dækkes, erstatning, driftstab og blodprøver som dokumentation, konstaterede Lea Vaaben, medindehaver af Dansø Forsikringsmæglere.
Generelt opfordrer hun til, at man som forsikringstager er opmærksom på dækning for døde dyr, maksimum for erstatning generelt, driftstabsperiode og karensdage ved nytegning.