De over 500 deltagere ved holstein-årsmødet skal fredag eftermiddag på besøg hos ung midtfynbo, der overvejer at skære koantallet ned i stedet for at købe en større køletank.
Mens de sortbrogede køer dominerer især i store jyske besætninger, er holsteinracen på Fyn antalsmæssigt langt overgået af jerseykøerne.
Derfor vil de over 500 gæster, som ventes til årsmødet i Dansk Holstein i morgen, fredag, givetvis spærre øjnene op, når de om eftermiddagen tager turen til Midtfyn for at besøge Jesper Sørensen på gården Skyggelund ved Lydinge.
Den 34-årige kvægavler har således »kun« 130 køer i stalden, der til gengæld som årsgennemsnit yder 13.000 kg EKM. I parentes skal det bemærkes, at sidste år var gennemsnittet på 10.959 kg EKM for landets holsteinkøer.
Intens overvågning
- Det er herligt at kunne gøre det på denne her måde, uden at det er stort, fint og fornemt. Jeg er rigtig godt tilfreds med mit staldsystem og besætningsstørrelsen, der giver mulighed for at overvåge alle køer intenst, påpeger Jesper Sørensen, der glæder sig til at vise sin bedrift frem for de mange gæster.
Som kun 21-årig blev han efter sin landmandsuddannelse som virksomhedsleder fodermester på gården hos sin far, Leif Sørensen. Det var han i ti år, inden Skyggelund og avlsbesætningen af sortbrogede køer blev overtaget i 2016.
Året efter blev et nyt staldafsnit taget i brug. Det gav plads til 25 ekstra malkekøer og til at have alle dyrene samlet under samme tag. Indtil da havde kvierne været opstaldet på kviehotel.
Tre gange malkning
- Naturligvis kunne indtjeningen være bedre, men vi kan leve af de 130 køer. For mig er det vigtigt at optimere på det, jeg har, og derfor har jeg stor fokus på at producere mest muligt mælk.
Da Jesper Sørensen begyndte som fodermester i 2006, lå mælkeydelsen på 860 tons. I år venter han at runde 1,7 millioner kilo mælk, med kun 30 køer mere i stalden.
Skyggelund, Lydinge
- Ejes af Jesper Sørensen (32), gift med Marlene. Parret har to drenge på fire og syv år.
- Besætningen er på 130 køer af racen Dansk Holstein. Mælkeydelsen er på 13.000 kg EKM med aktuelt 3,78 procent fedt og 3,55 procent protein. Køerne malkes tre gange dagligt.
- Jesper Sørensen har to ukrainske elever.
- Til gården hører 64 hektar. Jesper Sørensen passer selv de 34 hektar med græs. Ensileringen står maskinstation for. De resterende 30 hektar er forpagtet ud til faderen, der driver en slagtesvineproduktion på en naboejendom. Her dyrkes blandt andet majs, som indkøbes hos faderen.
Det er blandt andet et resultat af, at køerne for fire år siden begyndte at blive malket tre gange i døgnet. Selv står han for malkningen klokken fem om morgenen sammen med en af de to ukrainske elever, der er ansat på gården. Den anden elev klarer så malkningen i 2x7 sildebenstalden fra klokken 13 og igen klokken 21.
- Ved at være med alle morgener får jeg et nøje overblik over alle køerne, ligesom det altid er mig, som giver køerne fuldfoderblandingen. Samtidig har tre gange malkning givet en anderledes ro i stalden døgnet rundt, påpeger Jesper Sørensen.
Arbejdsglæde med gode dyr
Optimeringen af besætningen sker i høj grad også gennem et intenst avlsarbejde. Således anvender Jesper Sørensen i udstrakt grad kønssorteret sæd. Dermed er der til stadighed kvier med de bedste gener og indeks til at afløse i mælkeproduktionen.
- Samtidig går jeg efter køer med de absolut bedste yvere og gode ben. Det giver jo også en arbejdsglæde at se på gode køer, lyder det fra den midtfynske mælkeproducent.
Fra sin far har han arvet interessen for at udstille på Det Fynske Dyrskue. Og mange gange er det blevet til fløjpladser med de sortbrogede køer fra Skyggelund.
Færre eller flere køer?
På spørgsmålet om bedriften en dag skal udvides, svarer Jesper Sørensen lidt henholdende.
- Mælketanken er godt nok ved at være for lille. Men det er jo en god ting at kunne fylde den med færre køer, så måske vælger jeg at gå lidt ned i koantal. Lige nu er der god harmoni i bedriften, og jeg er tilfreds. Men, vi har faktisk en miljøgodkendelse liggende til en udvidelse, så mit håb er da en dag at kunne bygge en ny stald. Om det bliver til 200-300 køer eller 1.000, det må tiderne vise.
Lige nu ligger dækningsbidraget på over 16.000 kroner pr. ko, men med en stor gæld ser Jesper Sørensen ikke løsningen blot at bygge til flere køer.
- Det er naturligvis en udfordring, og lige nu har jeg glæde ved hverdagen, lyder det fra holstein-avleren inden det store rykind i morgen.
Foruden på Skyggelund vil der i forbindelse med Dansk Holsteins årsmøde også være bedriftsbesøg på Christiansborg i Måre ved Ørbæk, hvor deltagerne får set en anderledes stor besætning på 650 køer. Selve årsmødet afvikles fredag formiddag på Dalum Landbrugsskole. Her vil der tillige være årsmødefest fredag aften.
erik@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 28