Forskere fra Aarhus Universitet er allerede i gang med at undersøge, hvad det betyder for kalvens adfærd og velfærd at være sammen med koen i hele eller dele af døgnet. Efter nytår starter universitetet så et projekt op med fokus på koens velfærd i forbindelse med ko/kalv-samvær.

Projektet løber frem til udgangen af 2023.

Undervejs sættes der fokus på koens tilknytning til kalven samt, hvordan koen oplever sin egen situation. For at blive klogere på disse spørgsmål, skal projektet også udvikle nye metoder til måling af køers tilknytning til deres kalv og deres emotionelle tilstande, skriver Aarhus Universitet.

Motivation for samvær

Da det kan være en udfordring at praktisere ko-kalv-kontakt på fuld tid i malkekvægsbesætninger, vil forskerne undersøge, hvad heltids- og deltidskontakt betyder for køers tilknytning til deres kalv. Altså hvor stærkt køerne er motiverede for at være sammen med deres kalv.

Det gøres ved at teste, hvor meget køerne vil arbejde for at få adgang til deres kalv efter en kort adskillelse. Det kan enten være i form af at præstere et stigende antal tryk på en plade eller i form af at åbne en låge med stigende vægt.

Følelser

Derudover undersøger projektet, hvad samvær med kalven i hele eller dele af døgnet betyder for malkekøers følelser.

Efter udvikling og validering af forskellige adfærdstests til måling af dette, vil projektet undersøge, om køer, der er sammen med deres kalve, opfatter deres egen situation mere optimistisk.

Reaktion på adskillelse

Jo længere tid ko og kalv har gået sammen, jo kraftigere reagerer både ko og kalv, når de på et tidspunkt skal adskilles. Det har ofte været et argument for at adskille dem inden for det første døgn efter kælvning.

Det nye projekt undersøger også om en gradvis fravænning og adskillelse, der er inspireret af den naturlige fravænningsproces, kan mindske koens reaktion på adskillelse.

Endelig undersøger projektet, om der er en sammenhæng mellem køers emotionelle tilstand og deres neurobiologiske funktion og stressfølsomhed.

- Samlet set skal projektet bidrage med grundlæggende viden, der er nødvendig for at implementere management af køer og kalve sammen, så vi får maksimeret de positive oplevelser og minimeret de stressende oplevelser for koen. Samtidigt skal projektet udvikle flere nye metoder til at måle tilknytning til kalven og positive emotionelle tilstande hos kvæg, skriver seniorforsker Margit Bak Jensen, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet.

cc