Indholdet af råprotein i foderrationen til malkekøer skal sænkes til maksimalt 17 procent anbefaler Landbrug & Fødevarer Kvæg. Det er ikke noget problem oplever Louise Foged Kornfelt, afdelingschef, Kvægrådgivningen Danmark.
- Danmark har overfor EU forpligtiget sig til at reducere udledningen af ammoniak med 24 procent i 2020 sammenlignet med 2015. I 2018 var vi nået op på 16 procent reduktion, så vi er ikke i mål endnu, lød det fra Louise Foged Kornfelt, afdelingschef, Kvægrådgivningen Danmark, da hun holdt et oplæg omkring proteintildeling til malkekøer ved Velas’ online Økonomikonference.
Landbrug & Fødevarer Kvæg er kommet med en ny strategi frem mod 2023 og et underpunkt i denne er maksimalt 17 procent råprotein i foderet til de malkende køer på alle malkekvægsbedrifter med henblik på at reducere ammoniakemissionen.
Louise Foged Kornfelt oplever, at mælkeproducenterne ofte er nervøse for, at det vil påvirke ydelsen, men det bør de ikke være, mener hun.
- Er proteinindholdet for højt i foderrationen udskilles den som overskydende protein i form af urea i urinen, som så omdannes til ammoniak i gyllekanalen. Og det er alt andet lige spild af protein, energi for koen og penge, sagde hun.
16-16,5 procent er tilstrækkeligt
Louise Foged Kornfelt fremlagde konklusionen på et udtræk af omkring 1.900 foderkontroller i Danmark. Det viser at cirka halvdelen af storrace-besætningerne og mere end 60 procent af jerseybesætningerne anvender mere end 170 gram råprotein pr. kilo tørstof.
Louise Foged Kornfelt henviste til forsøg fra både ind og udland, som viser at 16-16,5 procent råprotein er tilstrækkeligt til at sikre både høj mælkeydelse, sundhed og reproduktion.
- Med en typisk ration hvor grovfoderet består af både græs og majsensilage vil 17 procent råprotein tilsvare cirka 16 gram AAT pr. megajoul og 15 gram PBV pr. kilo tørstof, sagde Louise Foged Kornfelt og forklarede at sammenhængen mellem råprotein, AAT og PBV dog afhænger af majs-græs forholdet samt brugen af proteingrundvarer.
- Som tommelfingerregel hæves dækningsbidraget med 300-400 kroner pr. årsko når proteinprocenten sænkes en procent, dog kun ned til et niveau, hvor man ikke går på kompromis med ydelsen, konstaterede hun.
Nøgletallet med de 170 gram råprotein er kommet med under kritiske målepunkter i DMS, så man altid kan følge sin besætnings eget niveau.