Trods 20 graders frost: Slå koldt vand i blodet omkring grovfoderet

Ensilagestakke er sjældent så små, at de fryser til. Men vær opmærksom på frosten – ikke mindst også i relation til kalvene.

Denne uge har budt på temperaturer på minus 20 grader i Østjylland. Og flere andre steder har temperaturen ligget under minus 15 grader. Det er dermed usædvanligt koldt – faktisk det koldest i cirka ti år.

Men man behøver ikke nødvendigvis bekymre sig over sit grovfoder, hvis man er mælkeproducent. Man skal nærmere slå koldt vand i blodet og fokusere på andre ting såsom at få optøet sine drikkekar og få serviceret sine maskiner, lyder det fra chefkonsulent Niels Bastian, Seges.

- Vejret kan vi ikke gøre noget ved. Og det, der måske er allervigtigst lige nu, er faktisk at få lavet sit vintertjek på blanderen og andre maskiner. Det er nu, smeden har tid. Det er nu, du selv har tid. Så få den nu gjort, inden foråret pludselig er her, råder chefkonsulenten.

Set med malkekoøjne, så er det altså service af fuldfodervognen, der bør stå allerøverst på listen lige nu. Måske når man er færdig med at tø vandkar op. Men altså, alt hvad der skal have et årligt serviceeftersyn, det er altså nu, mens man har tiden til det, pointerer han.

Undgå frosset foder

Chefkonsulenten slår dog samtidig fast, at frosset grovfoder naturligvis ikke er noget, man skal fodre med.

- Men ensilagestakkene er sjældent så små, at de fryser til. Og om ikke andet, så får vi det blandet op med noget varmt foder. Så jeg synes, det er begrænset, hvor meget man skal bekymre sig om det, pointerer Niels Bastian.

Han peger samtidig på, at køer har en stor varmeproduktion, og at dyrene nærmere har svært ved at komme af med varmen.

- Det hjælper vi dem med nu, hvor de bare kan lægge sig ned. Så kan der være nogle udfordringer omkring kulde og træk, men det er nærmere noget med staldforholdene - og har ikke noget med foderet at gøre, pointerer konsulenten, og tilføjer:

- Hvis man blander foderet seriøst, så får det nogle tærsk i blanderen. Og der skal alligevel noget til, før det holder sig frosset dernede. Og vi skal huske på, at der i inde i sådan en ensilagestak er en utroligt stor varmekapacitet.

- Jeg er med på, at hvis man har en meget stor skæreflade, og kun tager lidt hver dag, så kan frosten måske at følge med. Men ellers har den svært ved det.

Hold kursen på foderet

Er der grund til at ændre på foderplanen, når vi når tocifrede frostgrader?

- Jeg har ikke et standardsvar. Men omkring vores køer vil jeg sige, at man skal få det (fodringen, red.) til at køre så meget ligeud som muligt. Der kan blive nogle udfordringer omkring vandforsyningen, og så kan man få nogle køer, der pludselig står og roder i noget foder, de ikke er vant til.

- Det er selvfølgelig en risiko, men en som man ikke kan gøre så meget ved, hvis man i en periode ikke kan få vand i sit foder.

Pas på kalvene

Småkalvene er derimod en anden historie, fastslår Niels Bastian.

- De skal selvfølgelig have noget at leve af, for ellers står de og fryser. Så det er klart, at kalvene fra den lille side af, de bliver udfordret.

- Det gør de også længere oppe i alderen – selvfølgelig afhængigt af, hvordan de er opstaldet - så kan de altså virkelig få sig et kuldeskrald. For de har jo ikke den samme varmeproduktion som vores malkekøer har. Derfor skal man være opmærksom, råder han.

Læs også