Undgå metal i netmaven hos køer

Seges er ude med gode råd til at undgå fremmedlegemer i køerne.

Brug kun gode dæksider på ensilagen, læg en vommagnet i køerne og hav eventuelt en magnet på fuldfoderblanderen for at undgå fremmedlegemer i køerne.

Sådan lyder tre gode råd fra Seges, som de informerer om på Landbrugsinfo.

Bruger man dæk eller dæksider til ensilageafdækning, anbefaler Seges, at man tjekker dækkenes kvalitet, efterhånden som man tager dem af. Dæk, der ikke kan klare et år mere, skal kasseres med det samme. Derudover skal man overveje, om man måske skal afdække med sække med perlegrus i stedet for at bestille nye dæk.

Seges fraråder afdækning med almindelige bildæk, da de er langt mindre holdbare end dæksider fra lastbiler, og dermed øger risikoen for at afgive trådrester til ensilagen, bliver det påpeget.

Her henviser de til en undersøgelse fra Københavns Universitet fra 2018, som bekræfter, at dækkanttråd, hegnstråd og andet ståltråd stadig er årsag til en del skader i netmaverne.

I undersøgelsen blev der ikke fundet dåserester i formaverne hos kreaturerne. Heller ikke ved en undersøgelse fra 2004 på slagtekøer og en undersøgelse fra 2012 af døde køer blev der fundet dåserester i køerne.

Vommagneter redder koliv

Seges understreger, at det først og fremmest gælder om at holde en god foderhygiejne, så der ikke kommer metalstykker i ensilagen. Sker det alligevel, er vommagneter en billig og effektiv måde til at undgå, at køerne får skader eller dør på grund af læsioner fra fremmedlegemer.

Den førnævnte undersøgelse bekræfter ifølge Seges nemlig, at vommagneter i stor grad fanger de metalstykker, der kan give skader i netmaven.

De anbefaler derfor, at man forebyggende lægger magneter i alle sine køer og i kvierne ved konstateret drægtighed. En vommagnet koster 10-25 kroner, så det er en billig måde at sikre sine køer på.

- Vommagneter taber deres effekt, hvis de fyldes op med metalstykker. Har man erfaring med, at det sker, for eksempel hvis man finder en overfyldt magnet ved obduktion af en ko, kan man fint lægge endnu en magnet i de ældre køer. De påvirker ikke koen, konkluderer Seges.

Rens magneten på fuldfoderblanderen

Seges er i gang med at undersøge, hvor gode fuldfoderblanderne med magnetløsninger, monteret enten på snegle eller låge i blandekarret, er til at fange metalstykker og oplyser, at de foreløbige resultater tyder på betydelige forskelle mellem magnetløsninger på markedet.

De kommer med en formaning om, at det under alle omstændigheder er vigtigt at rense magneten jævnligt.

- Sæt det på som en fast opgave sammen med øvrigt vedligehold af fuldfoderblanderen. Vær opmærksom på, at magneter i foderblandere er meget kraftige, så rens ikke magneterne med de bare hænder, da metallet sidder utroligt godt fast, og der derfor er stor risiko for, at man skærer sig, fastslår Seges.

Læs også