Flere og flere får styr på celletallet
For første gang nogensinde er det geometriske gennemsnit for hele landet set over 12 måneder under 187.000. Ikke engang sommeren fik gennemsnittet på indvejet mælk til mejerierne til at stige.
Seges Innovation oplyser, at det geometriske gennemsnit på tankcelletallet for indvejet mælk falder og falder.
Gennem hele 2021 kendte det kun én retning og endte på rekordlave 186.400, fremgår det af Landbrugsinfo.dk.
- Og det er simpelthen fordi, at vi bliver dygtigere og dygtigere, fortæller chefkonsulent Michael Farre, Seges Innovation og tilføjer:
- Flere og flere har implementeret de rigtige rutiner omkring malkning. De bruger skum og handsker, og dét bonner altså ud på celletallet – også på landsplan.
Mere effektive
Desuden peger han på, at flere vaccinerer virker forebyggende mod mastitis. Og så har man fået bedre redskaber i forhold til behandling.
- Vi har fået langt større viden om behandling af mastitis, så vi nu kan selektere og behandle de køer, hvor det virkelig har en effekt, forklarer han.
Oven i begejstringen over mælk af høj kvalitet, glæder chefkonsulenten sig også ved tanken om, at det er endnu et lille bidrag til lavere klimabelastning fra dansk mælkeproduktion.
- Køer med lavt celletal er også mere effektive og belaster dermed klimaet mindre pr. kg produceret mælk, påpeger Michael Farre.