Statistikken viser, at landets jerseyproducenter har levet op til brancheaftalen om stop for aflivning af raske spædkalve ved årsskiftet 2021-22.
Ved årsskiftet 2021-22 er det lykkedes jerseyproducenterne at avle sig væk fra de økonomisk uglesete jerseytyrekalve. Det fremgår af Kvægnyt, som har set på Seges Innovations statistik over aflivede jerseyspædkalve.
Dermed lever jerseyproducenterne op til den brancheaftale om stop for aflivning af raske spædkalve, som Landbrug & Fødevarer Kvæg og Dansk Jersey indgik tilbage i 2018 med ikrafttrædelse 1. januar 2022.
Det er noget, som høster stor anerkendelse fra formanden for Dansk Jersey, Bent Olesen.
- Jeg er meget tilfreds. Det er et godt udtryk for, hvor omstillingsparate jerseykvægbrugerne er, og hvor meget ansvar man tager for hele ens produktion, også det etiske aspekt, siger han til Kvægnyt.
Jerseyproducenterne var klar
I december 2021 var der 764 aflivninger af raske jerseytyrekalve – det tal var i februar 2022 reduceret til 48.
- Tallene overrasker mig ikke. Vi har fulgt området og kunne se, hvor meget der blev omstillet på insemineringsplanerne. Folk har virkelig forholdt sig til det og taget stilling til, hvad de ville, fortæller Bent Olesen.
Jerseyproducenterne blev i foråret 2021 informeret om mulighederne for at vælge alternative strategier.
- Jeg håber, de har følt sig godt rustet til at vælge alternative strategier. Vi kan i hvert fald se, at der er blevet brugt mere og mere kønssorteret sæd og kødkvægssæd, fortæller afdelingsleder Anders Fogh fra Seges Innovation til Kvægnyt og fortsætter:
- Faktisk er 94 procent af den jerseysæd, Viking sælger i dag, kønssorteret.
Korrekt og bæredygtig produktion
Også Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg roser de danske jerseyproducenter.
- Med et godt samarbejde i hele branchen er tiltag som kønssorteret sæd og kødkvægssæd bragt optimalt i spil. Det er med til at bære erhvervet ind i en bæredygtig fremtid, siger han til Kvægnyt og fortsætter:
- For det faktum, at vi har opnået målet for stop af aflivning af raske tyrekalve, betyder, at vi producerer etisk korrekt og mere bæredygtigt med mindst muligt spild. Det har stor indflydelse på vores muligheder for at producere i fremtiden.
Nu er gården solgt - men 230 køer følger ikke med