Fra 2024 bliver Aarhus Universitets nye campus AU Viborg i Foulum fyldt med dyrlægestuderende. Det sker, efter forskningsminister Christina Egelund godkendte veterinærmedicin som en af 33 nye uddannelser i Danmark.

En nyhed, som glæder Finn Borchsenius, prodekan for uddannelse på Aarhus Universitets Faculty of Technical Sciences.

- Vi har nu aldrig været i tvivl om, at dyrlægeuddannelsen blev en realitet. Men det er selvfølgelig dejligt endelig at have fået det officielle stempel af ministeriet. Vi er allerede i fuld gang med at udvikle nye uddannelser, som skal placeres i AU Viborg, og nu kan vi glæde os over, at dyrlægeuddannelsen er endnu et skridt tættere på mål, siger han.

Tre nye uddannelser under udvikling

Veterinæruddannelsen bliver den første uddannelse, der indtager den nye campus på Aarhus Universitets forskningscenter i Viborg efterfulgt af de nye uddannelser inden for »Plant and Food Science« og »Animal Science«.

Den nye veterinæruddannelse vil give samme kompetencer som uddannelsen i København, og efter endt kandidatuddannelse vil man få autorisation som dyrlæge. Alligevel vil der være nogle centrale forskelle mellem uddannelsen i København og den nye i AU Viborg, forklarer Charlotte Lauridsen, institutleder på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, som dyrlægeuddannelsen hører under:

- Vi kommer ikke til at etablere eget dyrehospital på AU Viborg. I stedet vil den kliniske træning på uddannelsen foregå i samarbejde med eksisterende dyreklinikker og praksis. Desuden er det planen at tilrettelægge uddannelsen, så vi til fulde udnytter de dyre-eksperimentelle faciliteter, vi har i Foulum, og muligheden for dyrehold. Dermed bliver håndtering af det levende dyr et vigtigt element i uddannelsen allerede fra første semester, siger hun.

Unikke laboratorier og forskningsfaciliteter

De første studerende, der rykker ind på campus i AU Viborg, er de cirka 30-50 dyrlægestuderende, der begynder i 2024. Hidtil har det kun været muligt at uddanne sig til dyrlæge på Københavns Universitet, men med den nye uddannelse i Foulum skal der nu også uddannes dyrlæger på Aarhus Universitet.

Ifølge Finn Borchsenius får de nye studerende adgang til nogle af landets førende laboratorier og faciliteter inden for forskning i den grønne omstilling af samfundet.

- Vores ambition er, at AU Viborg bliver ét stort eksperimentelt økosystem med højteknologiske forskningsanlæg, der er unikt i Danmark. Det giver enestående muligheder for, at studerende og forskere i AU Viborg kan teste teorier i praksis og dermed bidrage til at udvikle ny viden, som omsættes til grønne løsninger på globale klimaudfordringer, siger han.

Kvæg