Klovene kræver opmærksomhed

Har du kigget på køernes klove i dag? Ellers så skal du gøre det, lyder det fra kvægrådgiver, som minder om, at det ellers kan blive dyrt.

Manglende eller forkert klovbeskæring kan koste dig dyrt på dyrlægeomkostninger, lavere ydelse end gennemsnittet i din besætning, ekstra arbejdsindsats på halte dyr og for tidlig udsætning af ellers gode, gamle køer. Det påpeger kvægrådgiver Birgitte Kjemtrup Høyer i et nyhedsbrev fra Økologirådgivning Danmark.

Kvægrådgiveren er klar over, at det kan være svært at se alt hele tiden. Derfor understreger hun, at det er vigtigt at få uddannet dine medarbejder i at se på klovene, og på køernes benstilling, deres gang og adfærd, så man som ejer ikke er alene om ansvaret.

Forskellige udfordringer

Der er også forskel på, hvad der er udfordringen i besætningerne rundt omkring. Om man har skader eller hudsygdomme, lyder det fra Birgitte Kjemtrup Høyer.

Hun peger på, at man derfor først og fremmest skal have klarhed over, lige præcis hvad der sker på sin bedrift. Det kan man blandt andet få ved at foretage klovregistreringer, når benene bliver løftet i boksen.

Ifølge kvægrådgiveren er der heldigvis enkle tiltag, man kan gøre for at forbedre på forholdene for både skader og hudsygdomme.

Er der mange skader, kan man eksempelvis med fordel gå en runde i stalden, hvor der kigges efter bolte, revner, ujævnheder eller sågar sten på gulvene.

Har dyrene mange hudsygdomme, foreslår Birgitte Kjemtrup Høyer klovbad en til to gange om ugen. Og hun henviser til, at både hydratkalk og hooffoss har gode resultater, hvis køernes klove er rene først – så enten vask dem i malkestalden, eller lad dem gå igennem et vandbad, inden de træder over behandlingskarret, lyder opfordringen.

Få andre øjne på udfordringerne

Det næste, man ifølge kvægrådgiveren kan gøre, er at få andre øjne til at se på køerne. Derfor opfordrer hun til, at man tager en kvalificeret gæst under armen og snakker udfordringerne igennem med vedkommende, imens man kigger klove.

Hun slår fast, at det gælder uanset, om man har en professionel klovbeskærer inde, eller om man selv klovbeskærer. Hun minder nemlig om, at man nemt kan blive »staldblind«, når man går med de samme ting og samme udfordringer hele tiden. Til sidst så ser man dem bare ikke længere – de bliver hverdag, lyder forklaringen fra Birgitte Kjemtrup Høyer.

Hun understreger, at uanset hvad, er der som regel penge tjent ved at fokusere på sunde klove og ben.

Læs også