Redningsplanke til kalve med lungebetændelse sat i søen

Lungebetændelse hos kalve kan skyldes Mycoplasma bovis, som Ceva Animal Healths produkt Zeleris nu også er godkendt til at behandle. Hermed kan Zeleris behandle fire forskellige bakterier, der forårsager lungebetændelse hos kalve.

Ceva Animal Healths produkt Zeleris er nu godkendt til at behandle kalve med lungebetændelse forårsaget af Mycoplasma bovis. Det oplyser Ceva Animal Health i en pressemeddelelse.

Mycoplasma bovis er en af de fire mest hyppige bakterielle årsager til luftvejslidelser – og der findes ingen effektive vacciner til at forebygge sygdommen. Derfor er behandling med antibiotikum nødvendigt.

Næst efter kalvediarré er lungebetændelse den mest almindelige sygdom blandt kalve, påpeger Ceva Animal Health.

Lungebetændelse er en kompleks sygdom, som skyldes et samspil mellem virus, bakterier og miljømæssige faktorer. Luftvejsinfektioner kan ramme en stor del af kalvene, viste et studie fra Københavns Universitet i 2021.

Ét stik mod infektion og inflammation

Ceva Animal Health oplyser, at produktet Zeleris indeholder de aktive stoffer florfenicol, et antibiotikum og meloxicam, et smertestillende og feberdæmpende stof. Sammen behandler de to aktive stoffer både infektion og inflammation hos kalvene. Florfenicol har i studier vist effektivt at helbrede mellem 81 og 97 procent af kalve med lungebetændelse forårsaget af Mycoplasma bovis.

- Med én injektion kan Zeleris behandle den infektion, som Mycoplasma bovis forårsager og den inflammation, som typisk ses ved lungebetændelse, forklarer kvægfagdyrlæge og Veterinary Services Manager hos Ceva Animal Health, Maja Albrechtsen, og tilføjer:

- Samtidigt skal kalven kun håndteres én gang, hvilket letter arbejdsgangen og kan mindske kalvens stress ved håndtering,

Studier har desuden vist, at kombinationen af florfenicol og meloxicam giver hurtig helbredelse, mindsker tilbagefald og reducerer antallet af nye tilfælde af feber.

Høj koncentration i lungerne

Fra blodbanen bevæger florfenicol sig ind i lungerne, hvor florfenicol hurtigt opkoncentreres og derfor er til stede, der hvor Mycoplasma bovis og andre bakterier gør skade.

- Når florfenicol opkoncentrerer sig i lungerne, øges chancerne for at bekæmpe Mycoplasma bovis og andre sygdomsfremkaldende bakterier i lungerne, der er følsomme overfor florfenicol, påpeger Maja Albrechtsen.

Florfenicol har i forskningen vist at have et fortsat lavt niveau af resistens blandt de vigtigste bakterier, der er involveret i lungebetændelse.

Fakta om lungebetændelse

  • Lungebetændelse er en kompleks sygdom, der kan involvere virus, bakterier og miljøfaktorer. Stress kan ved samtidig tilstedeværelse af for eksempel Mycoplasma bovis mindske kalvens modstandskraft og øge dens risiko for lungeinfektion. Stress kan opstå i forbindelse med fravænning, transport eller flytning.

  • I studiet »Robuste kalve« fra Københavns Universitet fra 2021, hvor kalve fra ni besætninger indgik, var kun 1 kalv ud af 77 kviekalve uden symptomer på luftvejsinfektion.

  • I et dansk studie fra 2021 lavede man 2.393 næsesvaberprøver i 17 slagtekalve- og 83 malkekvægsbesætninger. Disse viste, at 76,5 procent af slagtekalvebesætningerne og 15,7 procent af malkekvægsbesætninger havde positive prøver for Mycoplasma bovis.

  • Tabene forbundet med lungebetændelse ses i form af nedsat tilvækst, risiko for sekundære sygdomme og dermed øget omkostninger til behandling samt døde kalve.

  • Kalve, der har haft lungebetændelse, kan have nedsat mælkeydelse i første laktation.

  • Kalve med lungebetændelse har feber, er nedtrykte, har smerter ved at trække vejret og mindre ædelyst.

Læs også