Udlever drøm i Danmark

Ung hollandsk familie har købt dansk kvægejendom og glæder sig over, at det, der ikke var en mulig drøm i Holland, nu synes at være blevet til virkelighed.

Der er gang i både plov og gyllekørsel, da LandbrugFyn besøger den unge hollandske familie Kingma på Lundsgaard ved Gestelev.

- Min far er på besøg fra Holland, og er i gang med pløjearbejdet og Arne, der er far til Hans, som vi har købt gården af, kører gylle. Den hjælp er vi meget taknemmelige for, lyder det fra Wilfred Kingma (37 år), der sammen med sin hustru Anna Gerrie (31 år) og deres to børn Lauren (6 år) og Jurre (3 år) flyttede til Danmark for et år siden.

- 15. marts kunne vi fejre et år som ejere af Lundsgaard, fortæller Wilfred Kingma, der sammen med familien så på fem danske ejendomme, inden de bestemte sig for at købe Lundsgaard med 130 sortbrogede malkekøer og 132 hektar.

Ledte efter mindre ejendom

- Lundsgaard var den første kvægejendom vi så, og det viste sig også at være den bedste, siger Anna Gerrie Kingma, der hjælper til både i stalden, med istandsættelse af ejendommen og med regnskaber.

- Vi ledte efter en mindre ejendom, hvor vi ikke nødvendigvis behøver at have ansatte, og det har vi fået her, siger Wilfred Kingma og understreger, at Hans Gerstrøm, der tidligere drev ejendommen, dog stadig kommer hver morgen og hjælper til et par timer eller mere, hvis det strammer til ved høst og lignende. Hans’ far Arne, som netop er i gang med gyllekørslen, hjælper også gerne.

- Vi kan spørge Hans om alt, fastslår Wilfred Kingma.

800.000 kroner pr. hektar

Den unge familie kommer fra det nordlige Holland, Pietersbierum i Friesland, hvor Wilfreds far også driver landbrug.

- Vi boede i medarbejderboligen, og jeg arbejdede på gården. Men udsigten til at få sit eget landbrug er meget lille i Holland.

Wilfred Kingma fortæller, at det koster i omegnen af 800.000 kroner pr. hektar, og at reglerne for kvælstofudbringning er strammere end i Danmark.

- I Holland har vi for meget gylle og for lidt land, siger han og vedkender, at kravene i Danmark – både til CO2-udledning og kvælstofudvaskning – også er restriktive.

- Jeg synes, at det er helt rimeligt, at vi alle skal bidrage, så vi får sat et loft på udledningerne. Men i Danmark tror jeg på, at det stadig er muligt at drive landbrug. Det er det stort set ikke længere i Holland. Vi er alt for mange.

- I Danmark er man også langt mere mindet mod landbrug. Her i vores nabolag er der luft og god plads. Det er sådan, man lever og alle ved, at der kører en traktor en gang imellem. De vinker lige frem, siger han med et smil.

Lidt forbedringer

På Lundsgaard passer familien nu de 130 malkekøer og driver de tilhørende 132 hektar fordelt på vinterbyg, vinterhvede, vårbyg, majs og græs til ensilage. Derudover hører der knap syv hektar skov til ejendommen. Gyllen sendes til Heden Biogas, hvorefter det kommer retur på markerne.

Wilfred Kingma har indsat robotskraber og tilføjet brunstregulering. Desuden havde de to traktorer med fra Holland fuldt udstyret med præcisionsværktøjer. Ellers går alt videre som fra Hans Gerstrøms tid blandt andet med to malkerobotter.

- Selvfølgelig forbedrer vi lidt hele tiden. Vi følger med udviklingen og fornyer lidt hist og her. Sådan vil det nok altid være. Men det er en fin ejendom, der gennem årene har været vedligeholdt rigtigt godt. Så nu skal vi bare sætte vores præg på det, og så ellers bare nyde, at vi har fået muligheden, siger Wilfred Kingma og suppleres af sin hustru.

- Vi håber da, at det bliver et sted, børnene kan overtage, hvis de har lyst, når de bliver voksne. Vi har i hvert fald besluttet os for, at det er her, vi skal leve vores liv. Og det første år er gået godt, hvor naboer og folk, der bor i området har hjulpet, hvor de kunne, og taget virkelig godt imod os. Det er vi meget taknemmelige for, siger hun.

Markplan

Vinterbyg 20 ha

Vinterhvede 20 ha

Vårbyg 20 ha

Majs 40 ha

Græs 25 ha

Skov 7 ha

I alt 132 ha

Læs også