Ny bestyrelse: Ny bestyrelse i Galloway Foreningen Danmark

En ny bestyrelse har sat sig for, at Galloway Foreningen Danmark skal være for alle, uanset om man har to eller flere hundrede dyr, er vild med avl, dyrskuer eller naturpleje, og uanset hvor i landet, man er bosat.

Den nye bestyrelse vil, at foreningen skal være for alle. Uanset om man har få eller flere hundrede dyr, om man er vild med dyrskuer eller er naturplejer, og uanset hvor i landet man er bosat. - Jeg synes, det er der man skal inddrage medlemmerne. Jo flere, der vil være med til at arbejde for foreningen, jo stærkere bliver den, siger Claus Mathiassen. Selv har formanden omkring 25 galloway-dyr gående. - Vi skal have et fokus på naturpleje. Det er vi gået til valg på og det har vi lovet, siger Claus Mathiassen.

Der blæser nye vinde i Galloway Foreningen Danmark. Her har en næsten helt ny bestyrelse sat sig for bordenden og er trukket i arbejdstøjet.

- Det vigtigste er, at foreningen skal være for alle, siger Claus Mathiassen, som er formand for den nyvalgte bestyrelse.

Medlemmerne er spredt over hele landet. Nogle har to dyr andre både 200 og 300 dyr. Nogle interesserer sig for avl og dyrskuer, mens andre alene har dyrene til naturpleje.

For den nye bestyrelse er det vigtigt, at foreningen er til for medlemmerne, og at alle skal føle sig velkommen og hørt.

- Vi vil være en forening for alle medlemmer uanset hvor de bor og uanset hvorfor de er medlem, forklarer formanden.

Mere fokus på naturpleje

Claus Mathiassen oplever, at foreningen tidligere har haft et stort fokus på avl og dyrskuer. Og måske er der ikke blevet set så meget i naturplejernes retning, men det skal der laves om på nu.

- Vi skal have et fokus på naturpleje. Det er vi gået til valg på, og det har vi lovet, siger Claus Mathiassen.

Det skal blandt andet ske gennem information om naturpleje. Det kan være temadage med fokus på tilskud, hvordan håndterer man dyr på store arealer, helårsafgræsning eller lignende.

- Det er svært at sige lige nøjagtig, hvad der skal til, men i hvert fald et fokus på området, siger Claus Mathiassen.

Udvalgsarbejde skal inddrage medlemmerne

Tidligere har der været en række udvalg i foreningen, som primært har bestået af medlemmer fra bestyrelsen. Det laves der om på nu, så alle kan deltage i udvalgsarbejde.

- Jeg synes, det er der, man skal inddrage medlemmerne. Jo flere, der vil være med til at arbejde for foreningen, jo stærkere bliver den, siger Claus Mathiassen.

I foreningen er der på nuværende tidspunkt allerede flere udvalg, for eksempel avlsudvalg, dyrskueudvalg og naturplejeudvalg. Og allerede i dagene efter generalforsamlingen var der flere, der ringede, at de gerne vil hjælpe i disse udvalg.

Ungdomsafdeling på vej

Galloway Foreningen Danmark har tidligere haft et ungeudvalg, men i takt med, at der er kommet flere og flere unge, skal den yngre generation have et endnu større fokus. Det skal ske med en ungdomsafdeling.

- Hvordan den skal udformes, ved vi ikke endnu. Om det skal være et ungdomsudvalg eller en forening i foreningen. Det er noget af det, vi skal have vendt, forklarer formanden.

Lige nu har Galloway Foreningen Danmark omkring 80 medlemmer. Der er 27 unge op til 25 år.

- Det er faktisk ret godt, så det er også et fokuspunkt. Det er her vi skal plukke, både til foreningen, udvalgene, men også avlere generelt, forklarer Claus Mathiassen.

Foreningen støtter også All Breed Ungdomsshow i Herning, som sidste år samlede knap 100 katalognumre af forskellige kødkvægsracer, som blev fremvist af børn og unge i alderen seks til 30 år.

Flere sociale arrangementer på vej

Der er registreret knap 14.000 Galloway i Danmark ved årsskiftet. En del af de dyreholdere mødes rundt omkring på landets dyrskuer, men den nye bestyrelse ønsker at skabe et større sammenhold uden for dyrskueringen.

- Jeg ved ikke, om det er unikt for Galloway, men vi har et rigtig godt sammenhold rundt omkring på dyrskuerne. Vi hjælper hinanden, og det sammenhold vil vi gerne bringe uden for dyrskuerne også, forklarer formanden.

Der er i forvejen allerede etableret et par galloway-erfagrupper.

- Den erfaring derfra vil vi gerne prøve at sprede ud, siger Claus Mathiassen og konstaterer, at alting stadig er nyt og til en start kun er ideer.

- Men tanken er, at der kommer endnu flere sociale arrangementer, siger han og forklarer, at der også er ønsket et større informationsniveau og en større synlighed, hvilket blandt andet skal ske med nyhedsbreve og på hjemmesiden.

Formandens Galloway

Det er kun fire år siden, de første galloway-dyr trådte ind på ejendommen hos formanden uden for Trustrup nær Grenaa på Djursland.

- Overvejelserne var egentlig ikke så store. Det var en nøjsom race, som kunne klare sig på den jord, vi har, og samtidig synes vi, de er pæne, siger Claus, som købte fire dyr.

Siden er det grebet om sig. Sønnerne, og især Peter, er blevet vild med avl og dyrskuer, og det har gjort, at der nu er omkring 25 dyr på ejendommen.

Nogle af dem bruges til avl og dyrskuer, mens resten udfører naturpleje.

En race i fremgang

Claus Mathiassen udstillede første gang på Landsskuet sidste år. Senere fulgte Kimbrerskuet i Aars og senest Kødkvægsskuet Nord i starten af marts, hvor familien tog hjem med bedste Galloway hundyr, bedste Galloway besætningsgruppe og bedste par i interbreedkonkurrencen.

- Det er gået rigtig godt, men vi har jo også købt os til dyrene. Nu skal vi så til at lave dem selv, siger han.

Claus Mathiassen glæder sig ikke alene over sine egen og sønnernes resultater.

- Det er positivt for hele racen. Vi har ikke været med så mange år, men jeg kan fornemme, at det er en race i fremgang, siger Claus og henviser til knap 20 repræsentanter for racen på de seneste skuer.

- Men i år, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, det bliver et vildt år i år.

Claus vurderer, at der på Landbrugsmessen Gl. Estrup vil stille mellem 20-30 galloway-dyr.

Oplagt til naturpleje

Galloway vinder indpas, fordi den blandt andet er oplagt til naturpleje, vurderer formanden.

- Det er en nøjsom race, som ser knap så voldsom ud, som andre racer. Galloway kan leve af de marker og det grovfoder, man har, siger formanden, som er ydmyg over den tillid, som medlemmerne har vist.

- Vi er godt klar over, at der med den tillid følger et stort ansvar. Og vi er udmærket klar over, at vi ikke kan nå det hele i år, siger formanden, som sammen med resten af den nye bestyrelse er trukket i arbejdstøjet.

- Jeg synes, det er der, man skal inddrage medlemmerne. Jo flere der vil være med til at arbejde for foreningen, jo stærkere bliver den.

Claus Mathiassen, formand for Galloway Foreningen Danmark

Galloway Foreningen Danmark

Den nye bestyrelse består af:

Claus Mathiassen, Trustrup (formand)

Lars Pinstrup, Brønderslev (næstformand)

Martin Skov-Svendsen, Hedensted (kasserer)

Mirjam Bertelsen, Ørnhøj (sekretær)

Jørgen Nielsen, Blommelyst

Sophie van Vliet, Hjørring

Leo Andresen-Heiselberg, Rødekro (1. suppleant)

Læs også