Den røde ko har mange kvaliteter, men må også erkende at være en lille race. Derfor blev der lagt op til endnu mere samarbejde med andre lande, da RDM i går havde årsmøde i Roslev.
Sjældent har der været så megen debat som til årsmødet hos RDM i Roslev i går. For en forårstur til IRDBF-konference (International Red Dairy Breed Federation) i Australien havde for flere af de fremmødte mælkeproducenter i Roslev givet nytænkning og inspiration med hjem til den danske røde ko.
Mælkeproducent Morten Hansen, som blandt andet er med i raceudvalget og medlem af IRDBF, fremlagde en australsk-inspireret måde at nytænke det danske avlsindeks på:
Nemlig at lave flere indekser eller avlsretninger for RDM-koen. Et balanceret indeks, som vi kender fra NTM, et type-indeks med fokus på type, herunder showkøer og sidst et grønt-indeks, hvor vægten lægges på sundheden, dyrevelfærd, antibiotika, miljø og klima.
Et grønt-indeks
Type-indekset blev hurtigt slået til gulvet af både dyrskuekritikere og dyrskue-elskere i erkendelsen af, at type-køer måske ikke er dem, der er mest produktive.
- Vi er nogen, der sidder her og er udstillere, og vi ved selv bedst, hvordan de dyr skal se ud. Det behøver vi ikke et nyt indeks til at hjælpe os med, lød det.
Derimod fik præsentationen af det grønne indeks mikrofonholderen til at løbe stærkt.
- Hvis man avler efter to indekser, hvad er så den gruppe, der ikke er grøn?
- Risikerer vi ikke at lande lidt midt imellem det hele ved at satse lidt på NTM og lidt på et grønt indeks?
- Jeg mener, at en så lille race bør stå sammen og avle i samme retning. Så kan man bruge sin avlsrådgiver til at avle mere eller mindre efter en egenskab. Så får vi ikke en gruppe, der er grøn, og en der ikke er, lød de mange holdninger fra salen.
Fremtidssikring
Formand Lars Iversen og Morten Hansen fik, hvad de kom efter, nemlig de røde mælkeproducenters meninger. Og de måtte svare for sig flere gange.
- Tendenserne i samfundet er blevet anderledes, og med et grønt-indeks tænker jeg besætninger, som har fokus på dyrevelfærd i form af pollethed eller en produktion uden brug af antibiotika, forklarede Morten Hansen.
Han og Lars Iversen understregede, at et grønt indeks ikke skal ses som en halv løsning, men et indeks man går all-in på, som kan give en mulighed for en anden produktionsform og en fremtidssikring af racen og de gode sundhedskvaliteter.
En fremtidssikring, som ifølge formanden er nødvendig.
- De seneste tal viser, at kodødeligheden er steget igen, og vi har producenter, som næsten er der, hvor de afliver tyrekalve. Det gør mig da hamrende bange for, hvad der sker. Alle har en holdning, det så vi selv med debatten om buræg. Den produktion lukkede, så ting ændrer sig lynhurtigt, forklarede Lars Iversen og foreslog for eksempel 20 procent af tyrene i en grøn avlslinje.
Nye samarbejder
En stor del af fremtidssikringen og udnyttelsen af racens kvaliteter er allerede i gang ved hjælp af samarbejder med andre røde racer rundt omkring i verden.
Sidste skridt på den front er et samarbejde mellem VikingGenetics og Angler, som blandt andet betyder, at Angler kan teste i Vikings referencegruppe. Viking kan købe Angler-tyre og lave flere aftaler til glæde for begge parter. Angler indtræder i VikingRed fra nytår.
Og måske er endnu et samarbejde på vej. Denne gang med Aussie Red, som ikke har genomisk selektion og derfor gerne vil samarbejde med Viking herom. Lige nu udveksles data på tyrene, som skal analyseres.
- Vi håber rigtig meget på et positivt udfald, og så kunne man forestille sig et samarbejde som Angler-modellen, fortale Lars Iversen.
Efter det faglige møde var der bedriftsbesøg ved Jens Peter Støjberg i Hjerk.
teba@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 55 15 87
Prismodtagere ved RDM-årsmøde
Alm. Brands Sundhedskonkurrence: Niels Pedersen, Ringsted
Årets RDM’er: Kaare Larsen, Gilleleje
RDM Ildsjæl: Henrik Mikkelsen, Rødby
RDM Ildsjæl: Lars Bebe, Ringe
RDM Ildsjæl: Kaj Kristensen, Rolev
(Du kan læse mere om priserne i næste uge)