Fra salmonella og højt celletal til 35,6 kilo EKM pr. ko
Kristensen Øko i Sydvestjylland har med en række tiltag nedbragt celletallet fra 359.000 til 214.000. Samtidig har der været en ydelsesfremgang på knap fem kilo pr. ko dagligt på mindre end et halvt år.

- Fedtprocenten i mælken er steget samtidig med, at mælkeydelsen er gået op. Samlet set betyder det et kæmpe løft i indtjeningen selv efter investeringen i sundhedsfremmende foranstaltninger, fortæller Flemming og Anders Kristensen, Kristensen Øko ved Henne.
Ved Henne i det sydlige Vestjylland ligger det økologiske landbrug Kristensen Øko.
Gården drives og ejes af brødrene Flemming og Anders Kristensen som et ApS med 700 hektar jord og 460 holstein-malkekøer plus opdræt. Stalden er indrettet med automatisk fodring og robotmalkning. Mælkeydelsen de sidste 12 måneder er 10.600 kilo EKM.
Sidste år i februar kom besætningen i status 2.
Det har blandt andet betydet et stærkt forhøjet celletal hen over sommeren 2019. Gennemsnittet for 2019 var 359.000.
Sundhedsprogram
Brødrene Kristensen besluttede i oktober at starte op på et sundhedsprogram, sat op af firmaet Alltech, som de løbende gennem forløbet havde været i kontakt med. For foruden salmonella havde analyser også vist høje værdier af mykotoksiner i både græs- og majsensilagen.
Sundhedsprogrammet bestod blandt andet af, at Kristensen Øko begyndte at bruge MTB Op, Bio-Mos og de nye TraceFoss-mineralblandinger til malkekvæg og goldkøer.
- Siden 1. oktober har vi hos Kristensen Øko brugt TraceFoss-mineraler fra Alltech/ViloFoss. Blandingen indeholder som udgangspunkt Alltechs velkendte Yea-Sacc-gær og Bio-Mos grundet problemet med salmonella. Vi bruger desuden 10 gram »MTB Op« pr. ko grundet fundet af mykotoksiner i grovfoderet, siger Carsten Houmann kvægrådgiver fra Alltech.
Positive forbedringer
Tallene går nu den rigtige vej.
Dagsydelsen pr. ko var 1.oktober 2019 på 26,2 kilo EKM – aktuelt pr. 1. marts er dagsydelsen 30,9 kilo EKM svarende til 1,6 kilo EKM over målsætningen, som er 11.000 kilo EKM.
Ser man alene på de malkende køer, er dagsydelsen 35,6 kilo EKM svarende til 1,9 kilo EKM over målsætningen.
Ydelsesfremgangen svarer til 560 kilo mere mælk pr. ko, lyder det fra Alltech i en pressemeddelelse.
- Celletallet er i samme periode faldet fra 359.000 til i dag 214.000. Ligeledes er der en halvering af sygdomsregistreringer nu i forhold til sommeren 2019, siger Carsten Houmann.
Et kæmpe løft i indtjeningen
For besætningen ved Henne har de positive resultater stor betydning.
- Fedtprocenten i mælken er steget samtidig med, at mælkeydelsen er gået op. Samlet set betyder det et kæmpe løft i indtjeningen selv efter investeringen i sundhedsfremmende foranstaltninger. Det er svært at sætte tal på, men mere mælk, højere afregningspris grundet højere fedtprocent og lavere celletal samt tæt på en halvering af dyrlægeregningen gør, at det virkelig kan mærkes på likviditeten, fortæller Flemming og Anders Kristensen.
teba