bannerPos

Kalve skal drikke af en sut

Kalve, der drikker af en skål, er fortid. I hvert fald hvis professor Marina von Keyserlingk kunne bestemme. Hun mener, at kalve skal drikke af sutter, fordi det er det, de er skabt til. Arkivfoto

Tenna Bang

Journalist
01-03-2019 11:30
Spørger man professor Marina von Keyserlingk, er mælkefodring med sut ikke et »kan« med et »skal«.

Der var ingen tvivl om, at Marina von Keyserlingk, som er professor ved University of British Columbia i Vancouver, virkelig er fortaler for, at kalve skal drikke af en sut – suttespand, sutteautomat eller lignende. Men hun er også godt klar over, at hun på kvægkongressen i Herning var kommet til en nation, hvor langt de fleste kalve drikker af en skål.

- Som industri skal I virkelig se på, om mælkefodring af en skål virkelig er det rigtige, lød det.

For flere forsøg, og egentlig bare det at kigge på kalvens natur, har gjort Marina von Keyserlingk overbevist om, at mælkefodring af kalve bør ske af en sut.

Får opfyldt sit suttebehov

I et forsøg undersøgte man, hvor lang tid kalven bruger på at drikke mælk i forhold til, om kalven får tildelt mælk fra en almindelig spand eller en suttespand.

Kalvene, som drak af en almindelig spand, brugte 44 sekunder på at drikke fire liter mælk, hvorefter de næste seks minutter blev brugt på at sutte på inventaret eller andre kalve, de steder, hvor det var muligt.

Kalvene, som fik tildelt fire liter mælk i en suttespand, brugte 47 minutter på at drikke det, endda over flere drikkeperioder.

- Kalvene havde mellem 6-10 drikkeperioder om dagen, hvilket også er det, man vil se ude i naturen, hvor kalven aldrig kun vil drikke to gange om dagen, forklarede Marina von Keyserlingk.

Samtidig suttede kalvene, som blev tildelt mælk af en suttespand, ikke på inventaret i samme grad som de andre, da de fik opfyldt deres suttebehov af suttespanden.

Producerer natriumbicarbonat

Marina von Keyserlingk opfordrede til at tænke på, hvad kalvene gør i naturen. Og her mener hun, at en suttespand eller sutteautomater er det, der kommer tættest på.

Der varer et måltid længere, kalven får flere drikkeperioder og i højere grad opfyldt sit suttebehov end ved en almindelig spand eller skål.

- Tiden, det tager at tømme en suttespand, afhænger af, hvor stort hullet er i sutten. Det skal være lille, så kalven skal arbejde for mælken og samtidig får sit suttebehov dækket, fortalte Marina von Keyserlingk.

Herudover vil kalven, når den sutter, producere mere spyt og dermed natriumbicarbonat.

Gælder også fællesbokse

Marina von Keyserlingk mener ikke, man skal være så bange for mælkens temperatur, hvis man for eksempel fodrer kalve af suttespande, og et måltid tager 47 minutter. Hun henviste til forsøget, hvor den sidste mælk i suttespanden også var rumtemperatur, uden at det påvirkede kalven.

Marina von Keyserlingk foretrækker også klart, at kalve i fællesbokse drikker af sutter.

- Kalve er designet til det. I skal bare sørge for, at der altid er rigeligt med sutter, sagde hun.

- At kalve fodres af sutter, er ikke noget man kan gøre, det er noget man skal gøre, lød det fra professoren.

Råd fra professor Marina von Keyserlingk

Kalvene får blandt andet en god start på livet, hvis man tænker på, hvordan de ville gøre i naturen

-      Kalve skal have opfyldt deres suttebehov ved at drikke af en suttespand eller sutteautomat. Hullet i sutten skal være lille, så kalven ikke sluger mælken og samtidig får opfyldt sit suttebehov.

-      Der ses en højere ydelse i 1. laktation, hvis holsteinkalven har fået tildelt 8 liter mælk om dagen end hvis den har fået 4 liter mælk. En holsteinkalv kan ikke nøjes med 4 liter mælk om dagen, herved æder den mindre kalveblanding og får en lavere tilvækst end kalve, som har fået 8 liter mælk dagligt.

-      Kalve skal opstaldes med en makker så tidligt i mælkefodringsperioden som muligt, så de lærer at være sociale dyr, se på hinanden og følge efter. Ellers risikerer man en kalv, der senere i livet reagerer opsigtsvækkende eller helt går i stå ved selv de mindste ændringer eller nye ting.

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer