Man bør tænke sig om, inden man vælger at krydse sin besætning og vælge en ligeværdig race, så der bliver en krydsningsfrodighed, som kan betale for de ulemper, der følger med. Sådan lød det ved Dansk Holsteins årsmøde i sidste uge.
Et af de store temaer gennem flere år blandt kvægbrugerne er krydsningsavl. Emnet blev også vendt på årsmødet for Dansk Holstein, hvor formand Kristian Nielsen aflagde beretning.
- Jeg tror faktisk, at det emne er lidt større hos forskere og rådgivere, end det er ude blandt kvægbrugerne, og det er måske med god grund. Det er selvfølgelig de enkelte kvægbrugere selv, der står med afgørelsen, men der er nogle ting, man bør overveje, inden man går den vej. Vil man gerne sælge levedyr? Vil man bruge mest muligt kødkryds, eller er der nogle helt specielle egenskaber, som man vil fremme?, lød det fra formanden.
Kigger han ind i krystalkuglen, er et af de store emner, når man snakker om krydsningsavl, om man på længere sigt kan finde racer, som er ligeværdige med Holstein.
- Der skal være ligeværdige racer, så der bliver en krydsningsfrodighed til at betale for de ulemper, der også følger med. Og så skal man sikre sig, at de racer, man sammenligner sig med, de er på den samme vægt, sagde Kristian Nielsen, og henviste til, at mange af de undersøgelser, der er lavet, er lavet på gamle afstamninger.
Brug brugsplanen aktivt
Formanden opfordrede til, at man tænker dig godt om, inden man tager springet mod krydsningsavl, og måske kigger en ekstra gang på det, man har i stalden og den naturlige avlsfremgang, der vil komme.
- Når vi ved, hvad der er sket med Holstein de sidste år, så sker der virkelig en stor fremgang her, lød det.
I debatten efter beretningen blev der opfordret til, at man ved krydsningsforsøg også kan se forudsætningerne for den enkelte besætning.
- Hvis der laves forsøg med krydsninger i stalde, hvor forholdene er trange for Holstein, vil det måske give den effekt, man søger, ved at krydse med en mindre race. Det er urimeligt for vores race, blev der sagt.
- Jeg forstår godt, at hvis man ikke synes, man har plads i sin stald, at man så måske vælger at have en mindre race, sådan skal det jo være, men krydsningsforsøgene bør jo være sådan, at der er plads til alle, sagde formanden.
Torben Balling Lund, chefkonsulent ved Dansk Holstein, opfordrede til, at hvis man har problemer med køernes størrelse, skal man bruge brugsplanen mere aktivt.
- Der findes 50 tyre, som har størrelser under 100 og over 25 i NTM. Så lad nu være med bare at tage den første indskydelse, men brug brugsplanen kritisk og find de tyre, som giver mindre størrelse, sagde Torben Balling Lund.