Den første sne har været på visit rundt omkring i landsdelene. Dertil følger som regel også koldere temperaturer, og da de kommer hvert år, er det en god idé at være beredt.

Kalvedødeligheden stiger nemlig i vinterhalvåret, og ofte skyldes det kombinationen af kulde og svækkelser eller infektioner. Det skriver LVK Kvægdyrlæger.

En af følgerne af vinteren er blandt andet kuldestress, som opstår, når kroppen skal bruge mere energi end normalt på at opretholde varmen. Kuldestress forringer kalvenes tilvækst og risikoen for lungebetændelse og diarré øges, fordi kalven mister modstandskraft.

Får en kalv bare lidt diarré, kan den dø meget hurtigt, da den simpelthen fryser ihjel. Klare tegn på kuldestress er mindre aktive kalve, som vil ligge og putte sig i halmen.

Allerede ved 15 grader

Kalvenes termoneutrale zone ligger på 15 til 25 grader. Det vil sige den skala, hvor kalvene ikke skal bruge ekstra energi på at opretholde deres rette kropstemperatur.

- Hæv gerne mælkevognens temperatur med to grader i det kolde vejr

Rikke Engelbrecht, kalverådgiver, Vestjysk Landboforening

Ifølge LVK Kvægdyrlæger, så kræver kalve på 0 til 3 uger derfor allerede mere energi, når temperaturen kommer under de 15 grader, mens ældre kalve først kræver mere energi, når temperaturen kommer under 5 grader.

Vær derfor opmærksom på, at våd pels både i og uden kontakt med blæst kan nedkøle kalven yderligere, selvom temperaturen ikke siger frostgrader. Alle kalve bør også over i en tørrekasse, før de placeres i boks eller hytte om vinteren. Derudover bør lukkede sider uden luftventilation i kalvens nærmiljø undgås – også når det fryser.

Mere foder og vand

Når kulden indtager, øger kalven sin energiomsætning og vil derfor kræve en højere daglig tilførsel af foder. Ligeledes har kalverådgiver fra Vestjysk Landboforening Rikke Engelbrecht tidligere gjort opmærksom på, at udover godt med strøelse, så bør foderplanen optimeres i takt med det ekstra energibehov.

- Kalve, der får otte liter ikke-afbalanceret mælk, har ikke kapacitet til en daglig tilvækst på et kg. Så sørg for varm mælk minimum to gange dagligt. Hæv gerne mælkevognens temperatur med to grader i det kolde vejr, opfordrer rådgiveren.

Alle kalve skal derfor have faste fodertider og ensartet fodring to gange dagligt for mest muligt stabilitet. Det er også en god idé at give varmt vand mindst tre gange dagligt, da det sikrer en større proteinudnyttelse og -optagelse.

Kvæg