Kvægnoter: Indvejning får hjælp af kunstig intelligens

Arlas andelshavere producerer omkring 13 milliarder kilo mælk årligt, men med ny teknologi og kunstig intelligens kan 200 millioner kilo mælk årligt blive udnyttet mere optimalt, vurderer virksomheden. Det vil optimere produktionen hos Arla, forklarer Michael Bøgh Linde Vinther, der er direktør for Global Milk Planning i Arla.

- Jo bedre vi kan forudsige, hvad vores mælkeindvejning bliver, jo bedre kan vi planlægge og optimere hele vores værdikæde, hvilket både forbedrer indtjeningen for vores andelshavere og gør produktionen mere bæredygtig, siger han i pressemeddelelse.

Teknologien kan spare tid og skrotte en masse Excel-ark, i stedet bruger den kunstige intelligens nogle få timer og er samtidig mere præcis, lyder det. Værktøjet bruger data om sæsonudsving, antallet af andelshavere, der skifter til nye mælketyper, deres geografiske karakteristika samt hvor meget mælk de dagligt producerer.

- Den slags viden er meget værdifuld, da det gør os i stand til at planlægge og justere antallet af Arla-lastbiler, der kører rundt i landet. På den måde kan vi både reducere vores omkostninger og spare miljøet for unødvendig udledning af CO2, siger Michael Bøgh Linde Vinther.

Seges undersøger foderskifte

Seges er ved at undersøge, om gradvist foderskifte kan reducere ydelsestab ved holdskifte og give et højere restbeløb.

Indtil videre er et forsøgshold hver dag over 28 dage blevet trukket i kraftfoder og tilsvarende øget i grovfodermængde. I alt er der reduceret med tre kilo kraftfoder pr. ko pr. dag, og den ekstra nedgang i daglig ydelse er sammenlignet med kontrolholdet kun 1,5 kilo mælk, hvilket giver et højere restbeløb. Køer, der oplever en brat reduktion i kraftfodermængden, har derimod et større fald i den daglige mælkeydelse, skriver videnscentret.  

Forsøgets foreløbige resultater viser, at der er perspektiver i gradvis nedtrapning af kraftfoder for køer i midt- og senlaktation som en metode til at minimere ydelsesnedgangen ved holdskifte. Seges søger stadig fem besætninger, som kan deltage i lignende forløb, du skal dog have mulighed for at blande to fuldfoderrationer, lave holdopdeling og at holdene kan malkes uden at blive blandet for at være med. Kontakt Seges, hvis du er interesseret.

Nyt DMS-værktøj til yverbetændelse

Et nyt værktøj i DMS med navnet »Diagnostik og yverbehandlinger« kan bruges til at få overblik over yverbetændelser og dyrkninger i besætningen, så man kan finde ud af, hvor man kan sætte ind, hvis man vil forbedre sine resultater. Det skriver Seges. Værktøjet ligger under fanen Analyseudskrifter.

I en film på seges.tv kan du desuden høre Seges-dyrlæge Michael Farre forklare, hvordan du bruger værktøjet.

Thise opfører produktionsanlæg til øko-ost

I april tog Thise Mejeri et 14 meter fuldautomatisk højlager på 1.500 kvadratmeter i brug som led i et byggeri, der øger mejeriets kapacitet med over 50 procent. Senere i år følger opførelsen af et produktionsanlæg til ost, skriver Mejeri.dk.

- Lageret er fuldautomatisk og er koblet til computerne i vores produktionsanlæg, så omkring 90 procent af emballagen bliver bestilt gennem produktionsplanen. Automatiseringen mindsker risikoen for fejl og gør os mere effektive, siger Thises administrerende direktør Poul Pedersen til Mejeri.dk.

Højlageret kan rumme godt 2.500 pallepladser, det serviceres af selvkørende trucks. Med det nye højlager øger Thise sin produktions- og lagerkapacitet fra cirka 9.000 til 15.000 kvadratmeter.

Det nye osteri og saltlagerum bliver cirka 1.400 kvadratmeter med en besøgsgang, der giver besøgende mulighed for at se højlageret i drift, kigge på det nye osteri, detail-ostepakkeriet samt et auditorium med plads til 100 personer.

Dele af byggeriet er taget i brug, mens resten tages i brug hen over de kommende uger, lyder det fra Thise Mejeri.

Læs også