- Det skal være nemt, for så bliver det gjort, lyder det fra bygningskonsulent Robert Pedersen, BK Nord, der på Kvægkongressen gav en række bud på, hvordan man kan forbedre smittebeskyttelsen på bedriften.
Det er ikke altid de store forkromede løsninger, der skal til for at undgå, at sygdomme spreder sig i besætningen.
Blandt andet kan en industriopvaskemaskine i kalvekøkkenet gøre en stor forskel i forhold til let og effektiv vask af kalveskåle.
- Det skal være nemt, for så bliver det gjort, konstaterede bygningskonsulent Robert Pedersen, BK Nord, da han på Kvægkongressen gav gode råd til bedre smittebeskyttelse på bedriften.
Store krybber
Et andet af de simple råd lød på at skifte de små krybber i kalveafdelingen ud med store.
- I de små krybber skubber de foderet ud. Og hvad gør I? I skovler foderet tilbage igen, for det skal ikke gå til spilde. Men der kan være både det ene og det andet i det foder, så køb eller lav nogle store krybber, så foderet bliver deri, opfordrede Robert Pedersen, der også græmmer sig, når han ser to kalvehold deles om én vandkop.
- Det er et vanvittigt sted at spare 300-400 kroner. Der er nemlig stor risiko for, at dyr, der deler vandkop, også deler sygdomme, konstaterede han.
Træk forværket tilbage
Hvis forværket i kalve- og kælvningsbokse trækkes en halv meter tilbage, så de enkelte hold ikke kan nå hinanden, undgås kontaktsmitte fra boks til boks – blandt andet i forhold til lungebetændelse, B-streptokokker og stafylokokker, forklarede bygningsrådgiveren, der også holder på høje og faste skillevægge i stedet for tremmer mellem de enkelte hold og mellem hver kælvnings- og sygeboks
På den måde undgår man den gødningsbårne smitte som for eksempel salmonella, coccidiose, kryptosporidier og paratuberkulose.
cc