Ny stald med gode løsninger
Fredag den 25. oktober er der mulighed for at opleve en ny, spændende og anderledes udvidet malkestald i det sydvestjyske, når Grotrian A/S inviterer til åben stald nær Hemmet.

Det nye staldbyggeri set udefra – det er forbundet via drivgange til de øvrige stalde på bedriften. Foto: John Ankersen
De fire malkerobotter var udtjente samtidig med at antallet af køer skulle udvides. Det var situationen for familien Terra ved Hemmet i Sydvestjylland, da de i 2016 gik i gang med planer om udvidelse af bedriften. Gården er familiedrevet, hvor Mieke Terra sammen med sønnerne Marco og Frank, til dagligt driver bedriften,
- Vi ville op fra 290 til 420 køer, og havde de sidste år dårlige erfaringer med malkerobotterne, forklarer Marco Terra om baggrunden for beslutningen om ansøgningen om at udvide og den senere tilladelse til at udvide gården med en ny malkestald – og udskifte de fire malkerobotter med et mere traditionelt malkeanlæg med malkehøj.
Malkerobotter, der ifølge Marco havde kørt godt de første 10 år, men de sidste år havde lidt af slitage og mange tekniske fejl.
Inspiration i Canada
Det var i forbindelse med et ophold i Canada, at Marco Terra stiftede bekendtskab med Afimilk-systemet, som han kunne se mange fordele i.
- På det tidspunkt var der kun én mælkeproducent i Danmark, der kørte med det system, som jeg så og fik inspiration af også, husker Marco Terra.
Afimilk forhandles og tilbydes i Danmark af virksomheden Grotrian A/S i Himmerland, der er specialister indenfor moderne malke- og management teknik. Virksomheden har blandt andet præsenteret systemet i forbindelse med Agromek og Agro Nord-messerne.
Afimilk-systemet er et malke- og managementsystem, der indeholder mange muligheder inden for blandt andet overvågning af besætningens produktion og sundhed, og automatisk selektion og en lang række andre faktorer, hvor en computer med stor kapacitet håndterer og koordinerer oplysningerne, så de kan give værdifuld viden for landmanden omkring besætningens aktuelle situation, med beregninger, der foretages på få sekunder.
Innovative løsninger
Det nye system i kombination med det nye staldanlæg gør, at der nu er indført mange innovative og nyttige funktioner i besætningen.
- Malkeanlægget måler eksempelvis både fedt og protein-indholdet direkte under malkningen, disse målinger bruges til hjælp med udpegning af køer med begyndende ketose, forklarer salgschef hos Grotrian A/S, Jan Søgaard, og tilføjer, at man med systemet også registrerer køernes liggetid.
Aktivitetsmålerne blev monteret på køerne tre uger før den nye stald blev taget i brug, mens malkningen foregik i robotterne. Hér så man en gennemsnitlig liggetid hos køerne på 10 timer i en periode - efter man flyttede malkningen over i det nye malkecenter steg liggetiden til 17 timer i døgnet. Nu er liggetiden stabil omkring 14 timer i døgnet.
Positive erfaringer
Familien Terra har selv stået for entreprise og planlægning af hele byggeprojekter, hvor en række underleverandører har sørget for bygninger, installationer og inventar.
En proces, som de nu kan se resultatet af, og hvor de første erfaringer med både staldindretning og styring- og managementsystem er gjort. Og de har været positive.
- Malkestalden er indtil videre den eneste af sin type i Danmark. Og den ville jeg aldrig nogensinde skifte med et andet system. Management-delen kan rigtig meget, og kan udnyttes meget mere end det, jeg gør nu, konstaterer Marco Terra.
Familien Terra vil dele ud af erfaringerne i forbindelse med åbent stald-arrangementet, der finder sted fredag den 25. oktober fra klokken 10.00 – 15.00 på gården, hvor adressen er Oblingvej 26, 6893 Hemmet.