Selvom et dansk forsøg på Foulum har vist, at shredlage/revet majs ikke øger mælkeydelsen, fortsætter mælkeproducent Carsten Lindberg i Videbæk ufortrødent med at fodre revet majs til sine 330 køer.

- Siden jeg begyndte at fodre med revet majs, har køernes sundhed været markant forbedret. Løbedrejninger er for eksempel ikke noget, vi arbejder med længere, siger landmanden.

- Det er muligt, at de ikke giver mere mælk, men jeg tjener flere penge, for sundhed og foderudnyttelse skæpper i kassen, fastslår han.

»Ingen blødning«

Det er efterhånden fire år siden, at Carsten Lindberg første gang stiftede bekendtskab med shredlage. Det var i efteråret 2015, hvor man skulle kigge langt efter stivelse i majskolberne. Dengang valgte han at prøve shredlage for at undgå saftafløb fra de dengang meget grønne majsplanter.

Og forsøget lykkedes. Ingen saftafløb og majshelsæd med 23 procent tørstof.

Fra Vestjysk lyder det, at mange andre mælkeproducenter i området oplevede det samme.

- Det kunne lade sig gøre, fordi majsen blev snittet længere end normalt og revet på langs, så materialet ikke »blødte«. De lange, smalle stykker gjorde det let at køre materialet sammen i stakken og samtidig bevare god struktur i ensilagen. Netop materialets struktur og en dygtig gedfører gjorde desuden, at der trods højt sukkerindhold ikke blev dannet alkohol i stakken, skriver Helle Dahl Schmidt, Vestjysk.

Revet majs er et krav

I 2016 var det totalt modsat med 35 procent tørstof og 35 procent stivelse. Denne gang skulle shredlage så vise sit potentiale for samspil mellem lang snitlængde og kerneknusning.

Carsten Lindberg var igen begejstret, da shredlage-crackeren knuste kernerne fuldstændig, så hverken køer eller mennesker kunne sortere kerne fra. Kombineret med det øvrige lange og smalle blad- og stængelmateriale kvitterede køerne med ingen sortering og ensartet gødning helt uden kerner – altså bedre foderudnyttelse.

Carsten Lindberg har set så mange positive effekter af revet majs, at han ikke har planer om at droppe det.

- Kernerne i den revne majs er nærmest pulveriserede, snitlængden kan laves som ønsket – som udgangspunkt cirka 20 millimeter – majsen er lettere at rykke fra hinanden, saften bevares i stængelstykkerne, så køerne finder det appetitligt, intet saftafløb, ingen alkohol og køerne har især kvitteret med højere grovfoderoptagelse, god sundhed og høj foderudnyttelse. Revet majs er et krav for mig og mine køer, for det er der penge i.

Kommet for at blive

Trods den lidt negative omtale, der også har været af Seges’ projekt med shredlage fra 2017/18, viste det også en signifikant forbedret kerneknusning.

- Desuden beretter både Claas og Krone, at henholdsvis 80 og 90 af de crackere, der sælger i dag, er modeller, der alle laver revet majs, lyder det fra Vestjysk, der konstaterer, at shredlagde er kommet for at blive.

cc

Kvæg