Automatiserer jyske kostalde: Robotter løser mangel på arbejdskraft i landbruget
Lidet kendt leverandør til landbruget i Vinderup er vokset seks år i træk og er på vej mod den fjerde pris i træk for vækst

Flemming Kobborgs Lely Center Herrup har netop købt endnu en bygning i Vinderup og herfra sendes der malkerobotter og andet avanceret udstyr til landmænd
Kostalde kan komme til at fungere lige så fuldautomatiske som avancerede fabrikker. Det forudser 55-årige Flemming Kobborg, der driver virksomheden Lely Center Herrup, som leverer malkerobotter og andet avanceret udstyr til jyske kvægbrug.
Salget af automatisering stiger markant, og firmaet har netop købt bygning nummer fire ved hjemstedet i Vinderups industrikvarter. Flemming Kobborgs moderselskab, B.F. Malketeknik, har seks år i træk haft vækst på alle nøgletal i regnskabet, og årsrapporten for 2019 sætter ny rekord. Dermed er der udsigt til en ny gazellepris for vækst fra dagbladet Børsen, og det vil blive den fjerde i træk.
Automatisk løsning
Mange landmænd mangler kvalificeret personale. Løsningen er automatisering, mener Flemming Kobborg. Hans firma sælger og servicerer i den nordlige halvdel af Jylland, og her bor der ikke færre end 260.000 køer. Foreløbig er det kun en tredjedel, der bliver malket i en robot, så der er stadig store muligheder for yderligere vækst.
Flemming Kobborg får alt sit udstyr fra den hollandske fabrik Lely. Ud over malkerobotter er det også blandt andet robotter, der skraber gødning væk, foderskubbere og systemer, hvor robotter kører foder ud til dyrene.
- Teknikken bliver bedre og bedre og mere driftssikker. Men det er stadig vigtigt, at vi kan rykke hurtigt ud ved problemer. Mange af vores 37 medarbejdere bor rundt om i vores område og kan være hos en landmand i løbet af to timer døgnet rundt, fortæller Flemming Kobborg.
Millionoverskud
Han er uddannet radiomekaniker hos Vinderup Radio og TV. Han havde forskellige job blandt andet på B&O, inden han i 1999 blev ansat hos Lely som tekniker til at installere robotter. I 2006 skiftede han til at være selvstændig forhandler af fabrikkens udstyr. Det gik fint indtil finanskrisen, som gav en voldsom nedtur i landbrugets investeringer. Men siden 2013 har væksten været uafbrudt. Det sidste
regnskabsår gav et overskud på 10,5 millioner i B.F. Malketeknik.
Flemming Kobborg giver sine medarbejdere al ære for resultatet. Han vil helst selv leve en diskret tilværelse og bor stadig i Herrup, hvor han begyndte som selvstændig. Han har intet behov for at være kendt uden for landbruget.
Lely Center Herrup har glæde af at bo tæt på meget store kvægbrug. To af de største systemer med henholdsvis 12 og 11 malkerobotter står i Hogager. Hver robot kan malke 200 gange i døgnet.
- Køer har det som mennesker, at der findes både A- og B-dyr. Nogle af dem vil gerne malkes om natten, og det bestemmer de helt selv. Mekaniseringen kan også øge komforten for køerne, siger Flemming Kobborg.
hka