bannerPos

Automatiserer jyske kostalde: Robotter løser mangel på arbejdskraft i landbruget

Flemming Kobborgs Lely Center Herrup har netop købt endnu en bygning i Vinderup og herfra sendes der malkerobotter og andet avanceret udstyr til landmænd
29-06-2020 08:45

Lidet kendt leverandør til landbruget i Vinderup er vokset seks år i træk og er på vej mod den fjerde pris i træk for vækst

Kostalde kan komme til at fungere lige så fuldautomatiske som avancerede fabrikker. Det forudser 55-årige Flemming Kobborg, der driver virksomheden Lely Center Herrup, som leverer malkerobotter og andet avanceret udstyr til jyske kvægbrug. 

Salget af automatisering stiger markant, og firmaet har netop købt bygning nummer fire ved hjemstedet i Vinderups industrikvarter. Flemming Kobborgs moderselskab, B.F. Malketeknik, har seks år i træk haft vækst på alle nøgletal i regnskabet, og årsrapporten for 2019 sætter ny rekord. Dermed er der udsigt til en ny gazellepris for vækst fra dagbladet Børsen, og det vil blive den fjerde i træk.

Automatisk løsning

Mange landmænd mangler kvalificeret personale. Løsningen er automatisering, mener Flemming Kobborg. Hans firma sælger og servicerer i den nordlige halvdel af Jylland, og her bor der ikke færre end 260.000 køer. Foreløbig er det kun en tredjedel, der bliver malket i en robot, så der er stadig store muligheder for yderligere vækst.

Flemming Kobborg får alt sit udstyr fra den hollandske fabrik Lely. Ud over malkerobotter er det også blandt andet robotter, der skraber gødning væk, foderskubbere og systemer, hvor robotter kører foder ud til dyrene.

- Teknikken bliver bedre og bedre og mere driftssikker. Men det er stadig vigtigt, at vi kan rykke hurtigt ud ved problemer. Mange af vores 37 medarbejdere bor rundt om i vores område og kan være hos en landmand i løbet af to timer døgnet rundt, fortæller Flemming Kobborg.

Millionoverskud

Han er uddannet radiomekaniker hos Vinderup Radio og TV. Han havde forskellige job blandt andet på B&O, inden han i 1999 blev ansat hos Lely som tekniker til at installere robotter. I 2006 skiftede han til at være selvstændig forhandler af fabrikkens udstyr. Det gik fint indtil finanskrisen, som gav en voldsom nedtur i landbrugets investeringer. Men siden 2013 har væksten været uafbrudt. Det sidste 
regnskabsår gav et overskud på 10,5 millioner i B.F. Malketeknik.

Flemming Kobborg giver sine medarbejdere al ære for resultatet. Han vil helst selv leve en diskret tilværelse og bor stadig i Herrup, hvor han begyndte som selvstændig. Han har intet behov for at være kendt uden for landbruget.

Lely Center Herrup har glæde af at bo tæt på meget store kvægbrug. To af de største systemer med henholdsvis 12 og 11 malkerobotter står i Hogager. Hver robot kan malke 200 gange i døgnet.

- Køer har det som mennesker, at der findes både A- og B-dyr. Nogle af dem vil gerne malkes om natten, og det bestemmer de helt selv. Mekaniseringen kan også øge komforten for køerne, siger Flemming Kobborg. 

hka
 

Flot aften i forsøgsmarkerne

Velas afholdt forleden Åbent Hus i forsøgsmarkerne i Nr. Søby. Her deltog godt 100 fynske planteavlere, der kunne nyde en fin sommeraften med faglige indlæg.

Så starter landboauktionen op igen

Efter en corona-pause er landboauktionen i Kongens Tisted den 10. juli igen klar til at sætte dyr under hammeren – dog med en række forholdsregler.

To ristede i sommernatten

Dagsordenen var næsten den sædvanlige, men rammerne var ganske anderledes ved årets udskudte generalforsamling i Centrovice.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

To par skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Hvad gør man, når en ellers velkommen gæst, kvitterer for gæstfriheden ved at gylpe på gulvet og skide ned ad væggen? Så bygger man dem en bolig. Det gjorde landmand Jørgen Ivar Mikkelsen fra Mols, som nu har hele to par økologiske skadedyrsbekæmpere boende.

200 mio. kroner ekstra til et grønnere landbrug i 2021

I 2021 kan der komme flere minivådområder, mere ny skov og mere teknologi, der gør landbruget grønnere. Det er resultatet af regeringens beslutning om at overføre syv procent af den direkte landbrugsstøtte i 2020 til grønne tiltag i landdistriktsprogrammet fra 2021 og frem.

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.
Side 1 af 1871 (37414 artikler)Prev1234567186918701871Next