Fynsk halm kan tilsættes, fremfor at skrotte de velfungerende forbrændingsanlæg.
På vegne af Fyns Halm: Christopher Jensen, Arne van Der Veen og Henning Jørgensen
Det er besluttet politisk, at der skal lukkes 10 affaldsforbrændingsanlæg i Danmark. Flere af disse anlæg er under 10 år gamle og bygget til mange års fremtidig drift. De producerer varme og el, som anvendes på deres lokalitet, i hver enkelt by og område. Disse byer skal derfor have anlagt anden varmekilde.
Alt dette skyldes, at affaldsmængden bliver mindre, når vi heldigvis bliver bedre og bedre til at sortere hver vores affald. Vi står derfor i en situation, hvor hver danskers arbejde med affaldssorteringen ender i nedlukning af fuldt produktive og lokale varmeværker.
Det er hverken grønt eller økonomisk velfunderet.
Hvis der tilsættes cirka 25 procent halm til anlæggene, kan vi opretholde drift på dem alle. Det er halm, som nu alligevel blot nedpløjes.
Sig til – vi fra landbruget er klar til levering.
50.000 tons fynsk halm
På Fyn drejer det sig årligt om cirka 50.000 ton ekstra halm, cirka 25 procent af det, der bruges på Fynsværket i dag (en del af det kan være have-parkaffald).
Løsningen med halmtilsætning har vi i organisationen Fyns Halm lagt et meget stort arbejde i. Vi er, sammen med visionære kræfter i Fjernvarme Fyn, i øjeblikket i gang med et pilotprojekt, hvor det i en afgrænset periode bliver forsøgt i praksis.
Der ligger et meget positivt CO2-regnskab i denne løsning, som vi ikke vil uddybe her, men giver gerne en uddybning for dem, der ønsker det.