Lønmodtagernes Garantifond dækker ikke altid lønkravet

Skulle det værst tænkelige ske, at virksomheden går konkurs, skal man være meget opmærksom på, hvordan Lønmodtagernes Garantifond (LG) dækker de ansattes lønkrav. Det gælder også ansatte familiemedlemmer. Derfor er det en god idé at få kigget på ansættelsesvilkår og lønforhold.

Af Jens Axel Kruchov, advokat og partner, Storm Advokatfirma

Skulle det værst tænkelige ske, at virksomheden går konkurs, skal man være meget opmærksom på, hvordan Lønmodtagernes Garantifond (LG) dækker de ansattes lønkrav. Det gælder også ansatte familiemedlemmer. Derfor er det en god idé at få kigget på ansættelsesvilkår og lønforhold.

Kort fortalt udbetaler Lønmodtagernes Garantifond (LG) løn til medarbejdere, som er ansat i virksomheder, der går konkurs.

I modsætning til hvad mange tror, så dækker LG ikke i alle typer af lønkrav, og LG dækker ikke alle medarbejdere. Hvis man er ansat som leder eller er i familie med virksomhedens eller selskabets ejer, er udsigten til dækning hos LG meget usikker.

LG kan typisk udbetale lønkravet 6-8 uger efter lønmodtageren har henvendt sig. Herefter overtager LG kravet hos den konkursramte arbejdsgiver. Det betyder, at den enkelte medarbejder ikke skal vente på, at konkursboet får realiseret værdier og opgjort gælden i boet, og vigtigst af alt beror udbetalingen ikke på, om der er værdier i boet eller ej.

Hvem dækker LG?

LG dækker lønmodtagere. En lønmodtager er ansat i et tjenesteforhold hos arbejdsgiveren, hvilket betyder, at arbejdsgiveren har instruktions- og kontrolbeføjelsen. Hvis man som selvstændig erhvervsdrivende har udført arbejde for den konkursramte virksomhed, betragtes man ikke som lønmodtager, og fakturakravet vil ikke blive dækket af LG.

Hvis man er ansat som leder i virksomheden, kan man normalt ikke få sit lønkrav dækket hos LG. Det er den faktiske stilling og ikke titlen, der er afgørende. En person, som har fungeret som direktør, men ikke har haft titlen, vil ikke være omfattet af dækningen. Omvendt vil en person, der har haft titlen som direktør, men faktisk ikke har fungeret som direktør, være omfattet af dækningen.

Begrænsningen omfatter kun ledere. Mellemledere er ikke forhindret i at kunne få sit lønkrav dækket hos LG.

Hvad dækker LG?

LG dækker maksimalt et beløb på 160.000 kroner pr. ansat efter skat, men krav efter en fritvalgsordning og feriegodtgørelse dækkes ud over beløbsgrænsen.

LG dækker krav på løn og andet vederlag. Det kan blandt andet bestå af løn og tillæg, erstatning for manglende løn i opsigelsesperioden, pension, ATP-bidrag, feriepenge, ferietillæg, søgnehelligdagsbetaling, frit valg, feriefridage, fratrædelsesgodtgørelse, løn under sygdom og barselsorlov.

Uden for LG’s dækning falder blandt andet kilometerpenge, rejsegodtgørelse og udlæg. Som en vigtig begrænsning til LG’s dækning gælder det, at LG normalt ikke dækker krav, der burde havde været udbetalt mere end seks måneder før konkursens indtræden.

Derfor dækker LG for eksempel ikke, hvis man har givet sin arbejdsgiver henstand med lønnen i mere end seks måneder.

Familien risikerer at blive afvist

Hvis man som virksomhedsejer har ansat medlemmer af sin familie i virksomheden, vil familiemedlemmerne ifølge lovens udgangspunkt være omfattet af LG’s dækning, men man kan ikke i alle tilfælde være sikker på at få dækning.

Såfremt man som familiemedlem er ansat på gunstige løn- og ansættelsesvilkår set i forhold til øvrige ansatte og branchen som helhed, vil man som udgangspunkt ikke kunne få dækning hos LG, og kravet er henvist til samme pulje som foderleverandøren og udlejeren.

Det samme kan også være gældende, hvis familiemedlemmet har stået tilbage med løn i en længere periode, har ydet virksomheden et lån eller på anden måde har en økonomisk interesse i virksomheden.

Hvis arbejdsgiver er et selskab, og den ansatte eller den ansattes familiemedlemmer ejer en væsentlig del af selskabet, vil det som alt overvejede hovedregel betyde, at LG afviser at dække lønkravet.

Hvis LG afviser dækning

Hvis man som lønmodtager eller ledelse ikke er berettiget til dækning hos LG, kan man i stedet anmelde kravet direkte hos konkursboets kurator. Hvis der er værdier i boet, vil man modtage en forholdsmæssig andel af sit tilgodehavende, når boet er gjort op. Mange gange vil man kun modtage få procent af det oprindelige krav.

Hvis du er ansat og ikke har fået løn, kan du læse guiden »Har du ikke fået løn? Få hjælp her« og se, hvordan du skal forholde dig.

Som ejer af en nødlidende virksomhed er det min anbefaling, at man er særligt opmærksom på ansættelsesvilkår og lønaftaler, som man laver med ansatte familiemedlemmer. Det kan være indgribende både at miste den løn, man ikke fik udbetalt for den seneste lønperiode, jobbet og krav på løn i opsigelsesperioden med videre.

Læs også