Laveste fællesnævner må ikke diktere Europas fremtid

EU HAR DET helt åbenlyst ikke godt med kriser. Efter finanskrisen var der barske kampe mellem det rige Nord- og Centraleuropa og det mindre rige Sydeuropa. Tænk blot på forholdet mellem Tyskland og Grækenland, der trak tråde tilbage til Anden Verdenskrig. Det var bestemt ikke smukt.

NU STÅR EUROPA igen i en krise, som har taget både de enkelte europæiske lande og EU med bukserne nede. Coronavirus har totalt overtrumfet klimadebat og endnu uløste flygtningeudfordringer. Alt dette venter fortsat på svar fra Bruxelles, Berlin og Paris. Og så er der også lige nogle Brexit-handelsaftaler, der skal på plads. Det er mildt sagt en rodebutik.

TORSDAG SKULLE EU’S regeringschefer så udvise handlekraft midt i coronakrisen. Over en seks timer lang videokonference skulle der træffes beslutninger, som kunne berolige Europas indespærrede befolkninger og tvangslukkede virksomheder. Svaret fra toplederne var ifølge Hollands premierminister »overfladisk«. Han betegnede en fælles erklæring fra regeringscheferne som det bedste, man kunne nå frem til, og betegnede erklæringen som »laveste fællesnævner«.

VI HAR TIDLIGERE understreget, at vi i dansk landbrug har stor glæde af EU, trods systemets åbenlyse bureaukrati. Men på bagkant af coronakrisen, der i realiteten burde benævnes coronaskandalen, fordi Europa trods tonsvis af advarsler ikke var forberedt, da virussen kom, bør vi europæiske borgere forlange et nyt Europa. Et nyt EU. Nok er de folkevalgte i systemet lige skiftet ud. Men vi kan ikke have, at Europa styres af laveste fællesnævner. For hvis laveste fællesnævner er ambitionsniveauet for vores efterkommeres fremtid, lover det afgjort ikke godt for flygtninge- og klimaudfordringerne.

EN TING ER, at det er totalt uoverskueligt for italienere, franskmænd, spaniere, danskere og alle andre europæere, hvordan og hvornår corona-båndene løsnes. Det er ligeså uoverskueligt, hvis ikke mere, for Europas virksomheder at se sig ud af denne krise økonomisk.

MEN HVIS EUROPAS flygtningekrise, klimakrise og de økonomiske tømmermænd oven på de seneste ugers cirkus skal dikteres af laveste, europæiske fællesnævner, har det Europa, som amerikanerne under Bush-administrationen kaldte den gamle verden, i den grad svigtet sig selv. Det er vores forbandede pligt at forlange, at niveauet hæves fra laveste fællesnævner. Ellers har systemet i bogstavelig forstand spillet totalt fallit.

 

 

OP I GEAR

Det er vores forbandede pligt at forlange, at niveauet hæves fra laveste fællesnævner

 

Ellers har systemet i bogstavelig forstand spillet totalt fallit

 

 

Læs også