bannerPos

Laveste fællesnævner må ikke diktere Europas fremtid

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
27-03-2020 21:11

EU HAR DET helt åbenlyst ikke godt med kriser. Efter finanskrisen var der barske kampe mellem det rige Nord- og Centraleuropa og det mindre rige Sydeuropa. Tænk blot på forholdet mellem Tyskland og Grækenland, der trak tråde tilbage til Anden Verdenskrig. Det var bestemt ikke smukt.

NU STÅR EUROPA igen i en krise, som har taget både de enkelte europæiske lande og EU med bukserne nede. Coronavirus har totalt overtrumfet klimadebat og endnu uløste flygtningeudfordringer. Alt dette venter fortsat på svar fra Bruxelles, Berlin og Paris. Og så er der også lige nogle Brexit-handelsaftaler, der skal på plads. Det er mildt sagt en rodebutik.

TORSDAG SKULLE EU’S regeringschefer så udvise handlekraft midt i coronakrisen. Over en seks timer lang videokonference skulle der træffes beslutninger, som kunne berolige Europas indespærrede befolkninger og tvangslukkede virksomheder. Svaret fra toplederne var ifølge Hollands premierminister »overfladisk«. Han betegnede en fælles erklæring fra regeringscheferne som det bedste, man kunne nå frem til, og betegnede erklæringen som »laveste fællesnævner«.

VI HAR TIDLIGERE understreget, at vi i dansk landbrug har stor glæde af EU, trods systemets åbenlyse bureaukrati. Men på bagkant af coronakrisen, der i realiteten burde benævnes coronaskandalen, fordi Europa trods tonsvis af advarsler ikke var forberedt, da virussen kom, bør vi europæiske borgere forlange et nyt Europa. Et nyt EU. Nok er de folkevalgte i systemet lige skiftet ud. Men vi kan ikke have, at Europa styres af laveste fællesnævner. For hvis laveste fællesnævner er ambitionsniveauet for vores efterkommeres fremtid, lover det afgjort ikke godt for flygtninge- og klimaudfordringerne.

EN TING ER, at det er totalt uoverskueligt for italienere, franskmænd, spaniere, danskere og alle andre europæere, hvordan og hvornår corona-båndene løsnes. Det er ligeså uoverskueligt, hvis ikke mere, for Europas virksomheder at se sig ud af denne krise økonomisk.

MEN HVIS EUROPAS flygtningekrise, klimakrise og de økonomiske tømmermænd oven på de seneste ugers cirkus skal dikteres af laveste, europæiske fællesnævner, har det Europa, som amerikanerne under Bush-administrationen kaldte den gamle verden, i den grad svigtet sig selv. Det er vores forbandede pligt at forlange, at niveauet hæves fra laveste fællesnævner. Ellers har systemet i bogstavelig forstand spillet totalt fallit.

 

 

OP I GEAR

Det er vores forbandede pligt at forlange, at niveauet hæves fra laveste fællesnævner

 

Ellers har systemet i bogstavelig forstand spillet totalt fallit

 

 

Ny måde at rapportere udtagning af prøver på

Svineproducenter og dyrlæger får nyt værktøj til at rapportere, når der udtages PRRS-prøver til viruspåvisning.

Byg en ekstra klimastald

Det er en god idé at have en nødplan i skuffen, hvis den afrikanske svinepest melder sin ankomst i Danmark eller Tyskland. Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder rådet.

Samsø-landmænd vil stadig ikke kompensere for ikke-eksisterende udledning

Modsat meldinger i januar, så har regeringen ikke nedsat efterafgrødekrav på Samsø, som stadigvæk står til at kompensere for udledning fra produktion af fisk, som ikke finder sted. Samsø-landmænd kræver nu at blive fritaget for obligatoriske krav.

Vælg de rigtige aktier i en usikker fremtid

Det er ret så imponerende at kigge på graferne for de store aktie-index. Siden marts måned har vi oplevet et aktiemarked, der har revancheret nu mere end 60 procent af det, der blev tabt under coronakrisens begyndelse. Men investorerne er stadig usikre på fremtiden, og det er stadig farligt at ligge alt for disponeret i de cykliske aktier. Dog er der brancher og dermed aktier, der kan gøre det godt i den usikre fremtid, vi går i møde.

Det er nu, der skal ryddes op i roerne

Mange har allerede sprøjtet færdig i sukkerroerne, ellers er det i følge planteavlskonsulent nu, der skal sættes ind for de høje arter.

Med rådgiveren i marken

Jens Jakob Jensen fra HN Agro Consult gav tirsdag en status på de forskellige afgrøder.

- Det vigtigste er, at håndværket er i orden

Godt håndværk er for planteavlskonsulenterne hos HN Agro Consult den vigtigste grundsten uanset dyrkningsform.
Side 1 af 1848 (36958 artikler)Prev1234567184618471848Next