For en landmand er planlægning en af de vigtigste opgaver, men hvad nu, hvis man ikke længere selv er i stand til dette? Hvad skal der ske med bedriften og personlige forhold, hvis man som følge af sygdom, svækket mental funktion ved for eksempel aldring, demens eller ved en ulykke ikke er i stand til at varetage egne forhold?

Her er det, at en fremtidsfuldmagt kommer i spil.

- En fremtidsfuldmagt er et enkelt og privatretligt dokument, der er et selvvalgt alternativ til værgemål. En fuldmagt, som først kommer i anvendelse, hvis man på en eller anden vis mister evnen til selv at tage vare på sine økonomiske og/eller personlige forhold, som for eksempel ved aldringsdemens, fortæller Dorete Folmer og Maria Christensen.

De to er begge tilknyttet afdelingen »Ejendom og Jura« i Østdansk Landboforening og arbejder blandt andet med fremtidsfuldmagter. Her kommer de med en række oplysninger om fremtidsfuldmagter.

Hvad kan en fremtidsfuldmagt?

Økonomiske dispositioner

- Videreføre drift/daglig økonomi.

- Indgå aftaler.

- Sælge fast ejendom.

- Forvalte formue.

- Repræsentere som arving, kreditor o.l.

Personlige dispositioner

- Søge om hjælpemidler eller hjælp til pleje.

- Give samtykke til lægefaglig behandling.

- Repræsentere fuldmagtsgiver vedrørende personlige forhold, for eksempel samtykke til alarm og GPS, hvis fuldmagtsgiver grundet demens går fra sit hjem/plejehjem.

Hvad kan en fremtidsfuldmagt ikke?

Fuldmagtshaver kan ikke indgå aftaler med sig selv. Man kan for eksempel ikke overdrage en ejendom til sig selv. I det tilfælde vil en subsidiær fuldmagtshaver eller uvildig værge skulle inddrages.

- Man kan ikke oprette testamente.

- Man kan ikke stemme ved kommunal- og folketingsvalg og lignende.

- Man kan ikke flytte fuldmagtsgiver på plejehjem mod dennes vilje.

Hvem kan oprette en fremtidsfuldmagt?

Alle personer over 18 år, der ikke på anden vis er umyndiggjort, kan oprette en fremtidsfuldmagt. Det betyder, at man skal være i stand til at forstå konsekvenserne af, hvad det betyder at give en anden person en fuldmagt.

Hvem kan der gives fuldmagt til?

Man kan give fremtidsfuldmagt til én eller flere personer, som man selv udpeger.

Hvornår kommer fuldmagten i kraft?

Selvom man opretter fremtidsfuldmagten i dag, vil den først kunne sættes i kraft og virke, hvis man en dag bliver syg eller mentalt svækket i sådan en stand, at man ikke selv kan varetage egne interesser.

Det vil til den tid være Familieretshuset, der er den afgørende myndighed, der sætter fuldmagten i kraft. Familieretshuset påser, at fuldmagten er gyldig oprettet.

Ikrafttræden vil typisk ske på grundlag af en lægeerklæring.

Hvordan oprettes en fremtidsfuldmagt?

Først skal man oprette fremtidsfuldmagten og underskrive den digitalt i Fremtidsfuldmagtsregistret.

Derefter skal fremtidsfuldmagten vedstås for en notar, som påtegner fuldmagten.

Notarpåtegningen koster 300 kroner.

Herefter ligger fremtidsfuldmagten i Fremtidsfuldmagtsregistret, indtil den eventuelt på et tidspunkt bliver sat i kraft af Familieretshuset. Ved indgivelse af ansøgning om iværksættelse af fremtidsfuldmagten betales et gebyr på 1.475 kroner til Familieretshuset, derudover kan der være udgift til en lægeerklæring.

Rådgivning

Man kan godt selv oprette en fuldmagt, og der ligger flere eksempler og vejledninger på nettet. Man skal dog være opmærksom på, at en formular på nettet ikke er udtømmende.

Viser det sig, at en fuldmagt er udfyldt mangelfuldt, eller der kan være angivet ønsker, som kan misforstås, er der stor risiko for, at Familieretshuset ikke kan sætte fuldmagten eller dele af fuldmagten i kraft til sin tid.

Det kan derfor anbefales at vælge professionel rådgivning til en fremtidsfuldmagt, så man kommer hele vejen rundt og sikrer, at man får talt om alle dele af aftalen.