Europa indfører regel-ensretning for fugleinfluenza-vaccine

Senere på måneden vil EU's medlemslande være i stand til at vaccinere fjerkræ mod højpatogen aviær influenza (HPAI) under nyligt harmoniserede regler.

I løbet af de seneste to uger har Europa-Kommissionen fået ensrettet reglerne i hele EU i forhold til vaccination af dyr mod de mest ødelæggende sygdomme. Det skriver mediet Wattpoultry.com. På grund af den udbredte og betydelige skade, det har påført regionens fjerkræsektor, vil de nye regler også gælde for højpatogen aviær influenza (HPAI).

For denne virus er reglerne blevet finjusteret for at lette flytning af fjerkræ og deres produkter fra områder, hvor vaccination udføres, uden at øge risikoen for yderligere virusoverførsel.

- I lyset af det mest alvorlige udbrud i nyere historie i EU er kampen mod fugleinfluenza øverst på vores prioriteter. Disse udbrud forårsager enorm skade på denne landbrugssektor og hæmmer handelen, udtaler EU’s kommisær for sundhed og fødevaresikkerhed, Stella Kyriakides.

I øjeblikket er ingen fugleinfluenzavaccination tilladt i EU. Kyriakides fortalte dog, at de nye regler giver mulighed for en harmonisering af brugen af ​​vaccination for at forhindre eller kontrollere spredningen af ​​sygdommen. Desuden sagde hun, at de opstiller betingelserne, der vil tillade flytning af både vaccinerede dyr og deres produkter.

Næsten 1.000 udbrud

De nye regler er i overensstemmelse med internatioanle standarder, udviklet af Verdensorganisation for Dyresundhed (WOAH), og er plangt til at træde i kraft den 12. marts.

Mens antallet af nye udbrud hos fjerkræ, der officielt er registreret af de nationale veterinærmyndigheder, fortsætter med at falde, ser det samme ikke ud til at være tilfældet for vilde fugle. For disse arter nærmer de samlede udbrud i hele regionen sig i år allerede 1.000.

Hidtil i 2023 er der rapporteret 180 udbrud i kommercielle fjerkræflokke, viser tal fra EU’s »Animal Dease Information System«. Frankrig har det højeste antal udbrud (59 hidtil i år), efterfulgt af Polen (55). Disse to nationer efterfølges af Tjekkiet med 18 udbrud siden starten af ​​2023, Tyskland med 13 og Ungarn med 12. Hvert af de andre lande har i alt indtil videre ikke mere end fire udbrud.

Læs også