Cheføkonom: - Beskæftigelsen fortsætter opad

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen i januar, hvor yderligere 4.400 personer kom i job. I januar var der således 2.976.900 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik. 

Og spørger man cheføkonom ved Nykredit, Palle Sørensen, skyldes udviklingen blandt andet den positive udvikling på de danske eksportpriser.

- En række faktorer har været afgørende for den positive udvikling. En vigtig årsag er formentlig, at de danske eksportpriser er steget mere end importpriserne. De danske eksportvirksomheder har således overordnet haft god grund til at skrue op for produktionen. Det kræver flere hænder, skriver han i en kommentar.

Dertil pointerer han, at beskæftigelsen hjælpes godt på vej af en øget produktion:

- Samtidig blev propperne i de globale forsyningskæder mindre. Og så kunne der produceres mere, når man ikke længere blev holdt tilbage af materialemangel. Derudover blev tilbagegangen i privatforbruget formentlig også lidt mindre end frygtet, så der forsvandt færre arbejdspladser fra for eksempel detailhandlen.

Forventer ikke recession

Alt i alt er cheføkonomen optimistisk om fremtiden ovenpå de seneste måneders positive udvikling.

- Hvis vi ser bort fra den finansielle uro, så er udsigterne generelt forbedret de seneste måneder. Det synes for eksempel mere og mere sandsynligt, at Europa styrer uden om recessionen. Det vil også gavne aktiviteten i Danmark. Det ændrer dog ikke på, at der så småt er ved at komme små revner. Ledigheden er steget en smule og antallet af varslede fyringer har været højt de seneste måneder. Samtidig øger den finansielle uro risikoen for en mere brat opbremsning, navnlig hvis problemerne spreder sig og ikke kan isoleres til enkelte spillere. 

Han tilføjer, at Nykredits bedste bud fortsat er, at beskæftigelsen kommer til at falde en tand i løbet af 2023.

- Ikke noget dramatisk fald, men trods alt et fald, siger Palle Sørensen.

Læs også