Arla sænker igen mælkeprisen markant

Arlas acontopris for konventionel mælk sænkes med 26,1 øre/kg (3,5 eurocent/kg) fra 1. maj.

Arla sætter nu igen mælkeprisen ned. Det fremgår af en pressemeddelelse fredag. 

Arlas acontopris for konventionel mælk sænkes med 26,1 øre/kg (3,5 eurocent/kg). Den vil derfor fremover maksimalt kunne være 314,1 øre/kg. LIgeledes sænkes Arlas acontopris for økologisk mælk med 22,3 øre/kg (3,0 eurocent/kg), så den maksimalt kan ligge på 359,3 øre/kg.

Samtidig ændres der i non-GM tillægget, som har skullet kompensere for de høje foderpriser på non-GM foder. Priserne har dog de seneste måneder normaliseret sig, og tillægget sænkes fra 11,2 øre/kg til 7,4 øre/kg med virkning fra 1. maj.

Ifølge Arla skyldes prisnedsættelsen i mælkeprisen, at forbrugerne køber stadigt færre mejeriprodukter på grund af den høje inflation. Samttidig vokser den globale mælkeforsyning, blandt andet i New Zealand. Arla ser dog tegn på stabilisering i markedet. 

- Selv om markedet stadig kan ændre sig, viser det tegn på, at det er ved at stabilisere sig, efterhånden som detailmarkederne justerer priserne, og råvaremarkederne kommer tættere på at være i balance, skriver Arla.

Markedsoverblik 

Mælkeindvejning: Mælkeproduktionen for EU-27 (+ Storbritannien) steg i januar med 1,2 procent, hvilket igen var lidt lavere end den tidligere prognose. Arla har nedjusteret sin prognose for mælkeproduktionen i februar og forventer, at den ender på ca. +0,75 procent år/år. Også i USA lå mælkeproduktionen i februar på et lidt lavere niveau end forventet (+0,8 procent) på grund af en reduceret produktion pr. ko. New Zealands produktion af mælketørstof i januar steg med 2,3 procent i forhold til sidste år. Sidste år faldt produktionen dog med 7,2 procent i februar, og stigningen på 2,3 procent i januar er således ikke et udtryk for, at produktionen er steget, hvis man ser på den over en flerårig periode. Australiens mælkeproduktion i februar faldt med 5,3 procent i forhold til sidste år, hvilket var lavere end forventet. Men da både protein- og fedtindholdet var større, faldt den komponentjusterede produktion »kun« med 4,4 procent år/år. 

Ost: Ostemarkederne forbliver stabile ind i april. Når man ser på både gouda og mozzarella, har markederne ikke bevæget sig mere end 1-2 procent i de sidste 2 måneder. Priserne på ost, smør og pulver ligger tæt på hinanden, så et overskud af mælk vil ikke medføre ubalance i nogen af kategorierne. Futures indikerer en høj pris på mozzarella, der fortsætter ind i 3. kvartal.  

Mælkepulver: Mælkepulverpriserne er stadig under pres på det globale marked, hvilket var meget synligt i forhold til GDT. I Europa er der i øjeblikket stor efterspørgsel efter mælkepulver, som sælges til betydeligt højere priser. Priserne for skummetmælkspulver har oplevet et større fald, men er nu begyndt at stige lidt igen på futures.  

Smør: På trods af en tendens til stigende priser på fløde er prisen på smør stadig højere/bedre. 

Kilde: Arla
 

Læs også