Markedsoverblik
Mælkeindvejning: Mælkeproduktionen for EU-27 (+ Storbritannien) steg i januar med 1,2 procent, hvilket igen var lidt lavere end den tidligere prognose. Arla har nedjusteret sin prognose for mælkeproduktionen i februar og forventer, at den ender på ca. +0,75 procent år/år. Også i USA lå mælkeproduktionen i februar på et lidt lavere niveau end forventet (+0,8 procent) på grund af en reduceret produktion pr. ko. New Zealands produktion af mælketørstof i januar steg med 2,3 procent i forhold til sidste år. Sidste år faldt produktionen dog med 7,2 procent i februar, og stigningen på 2,3 procent i januar er således ikke et udtryk for, at produktionen er steget, hvis man ser på den over en flerårig periode. Australiens mælkeproduktion i februar faldt med 5,3 procent i forhold til sidste år, hvilket var lavere end forventet. Men da både protein- og fedtindholdet var større, faldt den komponentjusterede produktion »kun« med 4,4 procent år/år.
Ost: Ostemarkederne forbliver stabile ind i april. Når man ser på både gouda og mozzarella, har markederne ikke bevæget sig mere end 1-2 procent i de sidste 2 måneder. Priserne på ost, smør og pulver ligger tæt på hinanden, så et overskud af mælk vil ikke medføre ubalance i nogen af kategorierne. Futures indikerer en høj pris på mozzarella, der fortsætter ind i 3. kvartal.
Mælkepulver: Mælkepulverpriserne er stadig under pres på det globale marked, hvilket var meget synligt i forhold til GDT. I Europa er der i øjeblikket stor efterspørgsel efter mælkepulver, som sælges til betydeligt højere priser. Priserne for skummetmælkspulver har oplevet et større fald, men er nu begyndt at stige lidt igen på futures.
Smør: På trods af en tendens til stigende priser på fløde er prisen på smør stadig højere/bedre.
Kilde: Arla