Noteringer under prispres – Spanien og Frankrig stabil

Noteringerne på det europæiske slagtesvinemarked fortsætter med at udvikle sig forskelligt. Mens Frankrig og Spanien trodser det generelle prispres, falder de øvrige noteringer moderat til markant i den europæiske prissammenligning.

Udgangssituationen på slagtesvinemarkedet har ikke ændret sig grundlæggende. Det skriver Danske Svineproducenter i sin ugentlige markedsopdatering fra det europæiske svinekødsmarked.

Kødmarkedet på tværs af grænserne viser den sædvanlige svage efterspørgsel i januar. De høje priser for nogle delstykker, som var opstået i december på grund af efterspørgslen, findes ikke længere, og priserne for grisekød falder generelt. Samtidig er slagtesvineudbuddet på tværs af grænserne stort i forhold til slagteriernes tilbageholdende efterspørgsel.

Som følge heraf steg prispresset fra slagterierne i Tyskland massivt i sidste uge, og den tyske slagtesvinenotering faldt markant med 10 cent (cirka 74 øre) efter 13 uger med en stabil notering.

Prisfaldet på den ledende, tyske notering påvirker også prisudviklingen i andre europæiske lande, og noteringerne i andre EU-lande fortsætter med at give efter. Noteringerne i Belgien og Østrig falder markant med korrigerede 7 cent (cirka 56).

Afregningspriser

I Tysklands naboland Holland faldt »Beursnoteringen« med yderligere 5 cent (cirka 37 øre) efter et fald på 10 cent (cirka 75 øre) den foregående uge. Hollandske slagterier havde allerede reduceret deres afregningspriser i de foregående uger.

Den korrigerede danske notering faldt ligeledes med yderligere 5 cent (cirka 41 øre) og er med et korrigeret noteringsniveau på 1,74 euro pr. kg (cirka 12,95 kroner pr. kg) i bunden af den europæiske prissammenligning. På grund af de logistiske problemer forårsaget af vejret er den gennemsnitlige slagtevægt steget en smule i Danmark på det seneste. Danish Crown satser på, at der åbner sig muligheder i eksporten af grisekød til tredjelande i takt med, at slagtesvinenoteringerne i Europa falder.

Den franske notering er uændret. Udbuddet af slagteklare grise er tilstrækkeligt til slagteriernes efterspørgsel. I Spanien fortsætter prisen også med at bevæge sig sidelæns. Samtidig fortsætter den gennemsnitlige slagtevægt med at stige. Spanske slagterier forventer et fald i slagtesvineudbuddet på grund af sundhedsproblemer i svinebesætningerne. Den spanske notering fortsætter med at stabilisere sig på det nuværende niveau.

Læs også