Både økologiske marker med bladselleri, løg og grønkål har haft gevaldigt vokseværk de seneste par år, viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.
Siden 2015 er det samlede økologiske areal med bladselleri for eksempel steget fra 8 til 82 hektar.
- Næsten alle typer økologiske grøntsager er i fremgang, når vi kigger på antallet af hektar, de bliver dyrket på. Og det harmonerer jo meget godt med, at danskerne globalt set er dem, der lægger allermest økologi i indkøbskurven, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Ane Førde.
Det er især den økologiske kål, der breder sig på de danske marker. Både arealet med grønkål, blomkål, savoy- og spidskål er mere end fordoblet siden 2015.
Kigger man på hele grøntsagsproduktionen i Danmark er den økologiske andel også steget. Fra 2015 til 2021 steg den økologiske andel af alle danske grøntsagsmarker fra 5,6 procent til 8,3 procent.
- Bag den udvikling ligger dog store forskelle fra grøntsag til grøntsag. For eksempel er hver fjerde løgmark og hver anden gulerodsmark nu økologisk, siger Ane Førde
Måler man kun på arealet, er netop gulerødder, spisekartofler og ærter de største økologiske afgrøder.
Udover førnævnte bladselleri er arealet med løg steget med 106 procent – fra 174 til 358 hektar, arealet med konsumærter er steget med 86 procent – fra 545 til 1.016 hektar, rødbede steg med 79 procent og gik fra 107 til 192 hektar, gulerødder steg 65 procent fra 737 til 1.214 hektar og spisekartofler steg 61 procent fra 1.206 til 1.939 hektar.