Indisk eksport af sojamel stiger som følge af argentinsk tørke

Omfattende tørke i Argentina sætter for alvor skub i den indiske eksport af sojamel, der spås til at blive mere end fordoblet i 2023.

Tørke i Argentina har løftet de globale priser på sojamel. Det kan mere end fordoble Indiens eksport af sojamel i produktionsåret 2022/23. Flere købere har allerede henvendt sig til det sydasiatiske land med billigere priser, fortæller fire embedsmænd i industrien. Det skriver Reuters.

Genoplivningen i eksporten af afgrøden, der anvendes til dyrefoder, har sat skub i sojabønneknusningen i Indien og tilgængeligheden af sojaolie.

Indiske oliemøller har indgået aftale om at eksportere omkring 160.000 tons sojamel i januar og yderligere 100.000 tons til februar, hovedsageligt til asiatiske lande som Vietnam, Bangladesh, Japan og Nepal, siger embedsmændene ifølge mediet.

- Eksportefterspørgslen efter indisk sojamel er blevet bedre, da det er billigere end forsyningerne fra Argentina. Asiatiske købere sparer også på fragt på grund af den nære beliggenhed, siger Hemant Bansal, der er vicepræsident for oliefrøknusning og raffinering hos Patanjali Foods Ltd til Reuters.

Værste tørke i årtier

Det argentinske landbrug har tre år i træk været belastet af vejrfænomenet La Niña, som for sæsonen 2022/23 forårsagede en kraftig reduktion i nedbøren.

Som følge heraf forventer den argentinske afgrødebørs, Buenos Aires Grain Exchange, at hvedehøsten i 2022/23 kun vil nå op på 12,4 millioner tons, ned fra de 22,4 millioner tons høstet året før.

Ifølge mediet er Argentina verdens største eksportør af processeret sojaolie og leverer omkring 12 procent af verdens sojabønner og hele 20 procent af verdens majseksport.

- Vi var nødt til at forberede os på det værste scenarie i de sidste 20 år i denne kornkampagne, og det er det, vi ser, siger Cristian Russo, der er chef for estimater på Rosario-kornbørsen, til Reuters.

Læs også