bannerPos

Rapsprisen har et stort stigningspotentiale

Ugegraf: Brent-olie i dollar/tønde versus rapsfrø i euro/ton Prisen for europæisk rapsfrø er presset i bund i sympati med en næsten historisk lav oliepris. Men kommer olieprisen nu op igen, så har rapsprisen et stort stigningspotentiale.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
02-04-2020 21:30
Prisen for rapsfrø her i Europa er for lav set i forhold til den høst, vi går i møde til sommer. Men det er ikke de normale udbuds- og efterspørgselsfaktorer, der har presset rapsprisen. Det seneste massive fald i rapsprisen skyldes derimod olieprisen, der - som Donald Trump udtaler det - nu er billigere end prisen for vand.

Det kan virker en anelse besynderligt, at vi under coronakrisen har set en hvedepris stryge i vejret og en rapspris dykke mod afgrunden. Der er normalt en eller anden form for korrelation mellem prisen for hvede og prisen for rapsfrø på MATIF-børsen.

Denne korrelation er dog forsvundet i forbindelse med udbruddet af corona. Hvor hvedeprisen er blevet trukket op af en forbrugsrelateret hamstring af pasta og brød, så har vi derimod oplevet en europæisk rapspris falde til jorden sammen med et kraftigt prisfald i prisen for råolie.

Den store prisforskel mellem rapsfrø og hvede kan ikke vare ved. Før eller siden må rapsprisen give slip og hente ind på hvedeprisen. Men samtidig står det også klart, at rapsprisens potentielle stigning kan blive mindre, end hvad ellers rimeligt er, så længe olieprisen handler omkring det nuværende lave niveau.

De mindste rapsarealer i 15 år

Lad os dog antage det scenarium, hvor olieprisen skulle begynde at stige igen, hvilket ikke er helt urealistisk efter de seneste udmeldinger fra Rusland – jævnfør nedenfor. I givet fald vil den europæiske rapspris kunne tilpasse sig de reelle fundamentale forhold, som vi står overfor i Europa forud for sommerens høst.

Med udsigten til endnu et år med en nedgang i den europæiske rapsproduktion, så står vi som udgangspunkt overfor en kraftig prisstigning for rapsfrø, hvis altså olieprisen også kommer op. Vi ved nemlig allerede nu, at vi står med de mindste rapsarealer i mere end 15 år, og alt andet lige burde det ikke berettige til en rapspris på så lavt et niveau, som aktuelt gør sig gældende.

Vi skal med andre ord have olieprisen op, før end rapsprisen kan revanchere det, den har tabt de seneste mange uger, og for at rapsprisen dermed kan hente ind på den relativt dyre europæiske hvedepris.

Hvorfor kan olieprisen nu stige?

Tidligere på ugen kom Saudi Arabien med en udmelding, der indikerede, at der ikke var udsigt til en ny aftale mellem OPEC og Rusland om at reducere i landenes olieproduktion. Men onsdag meldte den russiske præsident Putin sig på banen med åbne arme for en ny produktionsaftale. Det var ellers Rusland, der for alvor fik sat gang i den historiske nedtur, som olieprisen har gennemlevet hen over marts måned.

Da coronavirus i første omgang satte olieprisen under pres, valgte Rusland i samme ombæring at skrue kraftigt op for olieproduktionen. Dermed løb Rusland fra aftalen med OPEC om at holde olieproduktionen nede og olieprisen oppe. Saudi Arabien fulgte trop og satte også deres olieproduktion kraftigt i vejret.

Det betød, at olieprisen i denne uge har været nede og runde det laveste niveau i næsten 20 år. Det er kun forbrugerne af olie, der vinder på den lave pris. Derimod står de olieproducerende lande overfor en fatal økonomisk lussing, og i USA er producenter af skifferolie nu tæt på at gå konkurs.

Kontramelding

Onsdag kom Rusland på bedre tanker, og Putin beder nu de olieproducerende lande om igen at sætte sig til bordet for at nå til enighed om en ny reduktion i den globale olieproduktion. Allerede nu har det fået olieprisen til at rykke op, og rapsprisen følger med.

Hvis olieprisen kan komme op igen, så vil det som sagt betyde, at rapsprisen her i Europa atter kan begynde at hente ind på hvedeprisen, og den europæiske rapspris har i givet fald meget at skulle indhente.

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.

Lantmännen præsenterer guldrandet kvartalsregnskab

Den svenske landbrugskoncern Lantmännen har sendt regnskabet for første kvartal af 2020 ud, og det har vist et overskud på 447 millioner svenske kroner.

NIR i bagagerummet giver skarpere beslutninger

Et transportabelt NIR-apparat giver kvægrådgiver Jesper Rask Pedersen svar på tørstof, protein og meget mere i græs, majs og foderblandinger nu og her.

Spædgrisediarré kan være en hård nød at knække

Der er ikke tale om en enkeltstående løsning til de besætninger, der oplever udfordringer med tidlig spædgrisediarré. Men svinedyrlæge Kjetil Johansen har positive erfaringer med at se nærmere på de vacciner, der anvendes i forebyggelsen.

- Regeringen er med det her i gang med at nedlægge dansk landbrug

Venstres Erling Bonnesen (V) fortæller, at det virker helt surrealistisk, at regeringen ser ud til at beslutte, at der med de næste vandområdeplaner skal køres med to forskellige målstreger. År 1900 står således til at blive droppet som referenceår for klorofyl, mens man holder fast i år 1900 som referenceår for ålegræs.

Mindre septoria og mere gulrust i vinterhveden

Når den sidste sprøjtning i vinterhvede skal køres, er det vigtigt at være opmærksom på, at der i år er et højt smittetryk fra gulrust, påpeger rådgiver fra Velas.

Sammenligning af økologi og konventionel dyrkning

Effektivt Landbrug bragte tirsdag 19. maj en artikel, hvis overskrift konkluderede: Nærmest ingen forskel mellem økologisk og konventionel planteavl i miljø- og klimapåvirkning. Men passer det virkelig - eller er det en tilsnigelse?

Nye MF-traktorer

Massey Ferguson har netop lanceret tre nye traktorer i 4700 M-serien, der spænder fra 82 til 100 hk og leveres med Dyna-2-transmission med standard-Powershuttle.
Side 1 af 1851 (37009 artikler)Prev1234567184918501851Next