Sørens opfindelse sparer mandetimer i marken

Kvik-Pak-jordpakkeren fra Nr. Felding er i høj kurs. Alene i år er 30 eksemplarer sendt af sted fra maskinværkstedet.

- Jeg prøver at have lidt på lager, men det er bare gået så stærkt.

Sådan lyder det fra indehaveren af Kvik Agro, Søren Kjærgaard, Nr. Felding ved Holstebro.

For cirka 10 år siden opfandt han en maskine, der har vist sig at være effektiv til at pakke jorden, når den er pløjet. En maskinhandler har beskrevet virkningen cirka sådan her:

»Den bliver pakket så godt, at man kan gå på marken med sandaler uden at få jord mellem tæerne«.

Kvik-Pak erstatter den tromle, man tidligere brugte på marken, når der var pløjet og harvet.

Jordpakkeren er beregnet til anvendelse sammen med vendeploven. Den monteres i traktorens frontlift. Pakkeren består af en patenteret ramme med teleskoparme, som forskyder selve pakkerdelen fra side til side. Forskydningen sker under kørsel, det vil sige, at pakkerdelen kører på jorden, mens den forskydes. Dette gør, at traktoren belastes minimalt, da man kun løfter pakkeren, når denne er placeret centralt foran traktoren.

Når der således vendes for enden af marken, kan der pløjes nye furer, mens Kvik-Pak skydes til side og pakker den nypløjede jord.

Maskinen opfylder flere formål på samme tid. For det første er pakningen med til at holde på fugten i jorden, og for det andet kan Kvik-Pak udgøre den modvægt, der under alle omstændigheder er behov for, når den tunge plov er spændt på traktoren og sættes i jorden.

Søren Kjærgaard peger på, at Kvik-Pak sparer en overkørsel på marken, hvilket sparer både mandetimer og brændstof.

Derfor er det heller ikke overraskende, at dette markredskab er i høj kurs blandt maskinstationer og landmænd.

Ikke første opfindelse

Søren Kjærgaard er udlært traktormekaniker, så han har hænderne skruet rigtigt på. Men derudover har han også altid været god til at bruge hovedet.

For en del år siden fik han idéen til Kvik-Up-harven. Det var et redskab, der kunne trække rodukrudtet op af jorden frem for at pløje det ned.

Kvik-Up viste sig at være et godt og effektivt produkt, der blandt andet blev solgt til Finland. Uheldigvis havde Søren Kjærgaard ikke sikret sig et patent på sin opfindelse, og derfor erfarede han, at en maskinforhandler i Finland begyndte at fremstille redskabet, der også blev solgt i Sverige.

Klog af skade har Søren Kjærgaard sørget for at få patent på Kvik-Pak.

Han vurderer, at han efterhånden har solgt 300 Kvik-Pak til markbrug over hele verden, og alene i år vurderer han at have solgt omkring 30 styk.

Travlt værksted

Da produktionstiden er omkring tre uger, har der været usædvanlig travlt i maskinværkstedet i år, for der kommer løbende nye ordrer.

Søren Kjærgaard, der sidste år kunne markere sit 50-års jubilæum, fabrikerer selv Kvik-Pak på den adresse, hvor han har haft sin virksomhed siden begyndelsen.

Han bestiller jernet hjem i udskårne former, hvorefter han svejser dem sammen, sandblæser produktet og pulverlakerer det færdige markredskab i den farve, der er bestilt – gerne svarende til traktormærket.

Jordpakkeren fremstilles i bredder fra 210 til 360 cm.

Søren Kjærgaard er for det meste ene mand i den værkstedshal, hvor Kvik-Pak og andre landbrugsmaskiner bliver produceret, men han får sommetider assistance af et par tidligere medarbejdere, der ellers er gået på pension.

- Vi kører selv ud og leverer maskinen, understreger han.

Nogle gange sælges Kvik-Pak direkte til landmænd, og rigtig mange sønderjyder har købt én – måske fordi den lette jord har særlig gavn af en fugtbevarende metode.

Søren Kjærgaard har erfaret, at jordbrugerne ofte sår majs eller korn direkte efter pløjning med Kvik-Pak.

Læs også