På en messe i Las Vegas har John Deere præsenteret deres seneste udviklinger indenfor autonome, selvkørende maskiner – blandt andet en førerløs 9RX.
På en pressekonference på messen Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, USA, har John Deere netop løftet sløret for flere nye autonome maskiner, der skal hjælpe kunder inden for landbrug, bygge og anlæg samt kommerciel landskabspleje.
Teknologien er en videreudvikling af John Deeres selvkørende løsninger, der første gang blev vist på CES 2022.
Anden generation af selvkørende udstyr fra John Deere kombinerer avanceret computer vision, AI og kameraer, der gør det nemmere for maskinerne at navigere under de forhold, de møder. Selv om udfordringerne varierer alt efter branche, er en fælles udfordring for dem at skaffe kvalificeret arbejdskraft.
- Alle vores kunder inden for landbrug, byggeri og kommerciel landskabspleje har opgaver, der skal udføres på bestemte tidspunkter af dagen og året, og alligevel er der ikke uddannet mandskab nok til at udføre arbejdet, siger Jahmy Hindman, teknologichef hos John Deere.
- Selvkørende maskiner kan være med til at håndtere den udfordring. Det er derfor, vi udvider vores teknologiske løsninger, så flere maskiner kan fungere sikkert og være selvkørende i unikke og komplekse miljøer. Det vil ikke bare komme vores kunder til gavn, men også alle os, der hver eneste dag er afhængige af, at de leverer mad, brændstof, fiber, infrastruktur og landskabspleje.
Selvkørende funktion udbredes
Det står dog endnu ikke klart, om de teknologier, der blev præsenteret på messen i Las Vegas, også bliver tilbudt til danske landmænd. Skulle det være tilfældet, er det måske især muligheden for at købe en autonom John Deere 9RX-traktor.
- Perioder med jordbearbejdning er nogle af de travleste i løbet af året for en landmand. Takket være andengenerations selvkørende udstyr, der med 16 særskilte kameraer monteret på traktoren giver et 360 graders udsyn ud over marken, kan landmanden tilbringe mindre tid på maskinen og i stedet bruge tiden på andre vigtige opgaver. Det avancerede selvkørende udstyr kan også foretage mere nøjagtige dybdeberegninger på større afstande, så traktoren kan trække mere udstyr og køre hurtigere, lyder det fra John Deere.
En anden nyhed er den autonome John Deere 5ML-plantagetraktor, som særligt er tiltænkt luftsprøjtning. De gentagne behandlinger i frugtplantager er en oplagt opgave at udføre med autonom teknologi. Derfor er traktoren er udstyret med det sidste nye selvkørende udstyr med tilføjelse af lidar-sensorer til håndtering af det tætte bladtag i frugtplantager.
Strøm på autonomien
Til dem, der går efter en emissionsfri løsning til deres landbrugsarbejde, kommer John Deere nu også med en prototype baseret på e-Power. Det er en traktor, der er forberedt til at være selvkørende og uden udledninger.
Den er udviklet specielt med henblik på bedrifter med specialafgrøder samt malkekvæg og husdyrhold. Traktoren har en kontinuerlig effekt på 130 hestekræfter og kan på den måde straks levere de kræfter og det drejningsmoment, der skal til for at klare krævende opgaver.
John Deere præsenterer også en selvkørende batteridrevet græsklipper til kommerciel landskabspleje.
- Kommerciel landskabspleje er en yderst konkurrencepræget branche, hvor det er afgørende at have personale til at kunne klare forskellige behov. Den kommercielle selvkørende plæneklipper benytter den samme kamerateknologi som andre selvkørende John Deere maskiner, men i mindre omfang, da maskinen har en mindre kontaktflade, lyder det fra John Deere.
Klipperen er monteret med to kameraer foran, ét på venstre og højre side samt ét bagpå. Dermed opnås et udsyn på 360 grader, og medarbejderne kan fokusere på andre sider af arbejdet.
Autonome traktorer fra John Deere
Også til eftermontering
De omtalte nye maskiner er fra fabrikken udstyret med de selvkørende løsninger fra John Deere, men teknologien kan også fås til eftermontering på visse eksisterende maskiner.
De selvkørende maskiner styres via John Deere Operations Center Mobile, John Deeres cloudbaserede platform.
Når først maskinen er placeret det rigtige sted, startes den ved at swipe fra venstre til højre. Via appen har brugerne også adgang til live video, billeder, data og opmålinger samt mulighed for at justere forskellige faktorer som eksempelvis hastighed.
Skulle der opstå uregelmæssigheder i forhold til kvaliteten af en opgave eller maskinens tilstand, underrettes brugerne via fjernadgang, så man kan løse udfordringerne.