Københavns børne- og ungeborgmester, Jakob Næsager, vil stille nye krav til økologiske producenter, men Økologisk Landsforenings forperson, Michael Kjerkegaard, forsvarer klimaindsatsen.
Kan økologi leve op til de samme klimakrav som konventionelt landbrug? Det spørgsmål er kommet i fokus efter en artikel fra TV 2 Kosmopol, hvor den konservative børne- og ungeborgmester i København, Jakob Næsager, foreslår at stille strengere CO2-krav til økologiske producenter.
Michael Kjerkegaard, forperson i Økologisk Landsforening, mener dog, at økologiens klimaarbejde bliver undervurderet.
- Økologi regnes som et klimavirkemiddel, og vi leverer allerede på mange områder. Men nogle ting bliver ikke talt med i regnskabet, siger Michael Kjerkegaard.
Øko-landmænd uden Bovaer
Danmarks konventionelle kvægproduktion forventes fra januar 2025 at reducere metanudledningen med op mod 30 procent ved hjælp af tilsætningsstoffet Bovaer.
Men da EU’s økologiregler ikke tillader brug af tilsætningsstoffer, kan økologiske landmænd ikke tage metoden i brug. Det får den københavnske borgmester til at foreslå, at kommunen i stedet kan stille CO2-krav til økologiske leverandører i kommunens udbud.
- En vej, vi kan gå i Københavns Kommune, er, at vi i vores udbudskrav kunne stille CO2-krav til økologiske producenter. Det vil jeg tale med vores udbudsjurist om. For det kunne virkelig rykke noget, siger Jakob Næsager til TV 2 Kosmopol.
90 procent af maden i Københavns Kommune er økologisk. Det bliver til 42 millioner måltider om året.
- En fejlslutning
Michael Kjerkegaard mener dog, at den konventionelle metode med Bovaer ikke er så effektiv, som den fremstilles.
- Det er en fejlslutning at tro, at Bovaer giver en total reduktion på 30 procent. Det gælder kun for køernes metanudledning, ikke hele produktionskæden, påpeger han og tilføjer, at brugen af Bovaer i foder kræver, at dyrene holdes på stald, hvilket strider imod økologiens principper.
- Vi i økologien vil have dyrene udenfor, hvor de kan græsse naturligt. Det handler om at sikre dyrevelfærd og biodiversitet, forklarer Michael Kjerkegaard.
Andre CO2-reduktioner
Ifølge Michael Kjerkegaard leverer økologien allerede betydelige CO2-reduktioner gennem andre metoder.
- Økologiske mælkeproducenter har i gennemsnit større græsarealer pr. dyr, og græs indlejrer CO2. Samtidig udleder køer på græs mindre metan end køer på stald, siger han.
Michael Kjerkegaard fremhæver desuden, at økologiske bedrifter har en højere andel af hjemmeavlet grovfoder og mindre afhængighed af importerede sojaprodukter, hvilket reducerer transportens klimaaftryk.
Nye resultater på vej
Michael Kjerkegaard erkender dog, at der stadig mangler valide data for økologiens samlede klimaeffekt. Derfor arbejder Økologisk Innovationscenter på at måle og dokumentere de eksisterende metoder.
- Vi er i gang med forsøg med græsblandinger, som reducerer metanudledning fra dyrene. Desuden tyder de første danske resultater på, at metanudledningen på økologiske bedrifter er en tredjedel lavere. Men vi skal have valide data, før vi kan bruge det, siger han.
Ifølge Michael Kjerkegaard forventes forskningen at vise, at økologien kan levere CO2-reduktioner på niveau med det konventionelle landbrug – blot gennem andre metoder.