Robuste og driftssikre maskiner i velfungerende kombinationer

Hos Mariesminde Landbrug på Salling hjælper et bredt udsnit af Kuhns maskinprogram godt til når tidsfrister, rettidseffekter og sammensatte arbejdsoperationer skal optimeres. – Det er godt grej og altid en fin service, pointerer ejeren, Kristian Boel.

Når Kristian Boel, Mariesminde Landbrug nær Skive, får brug for en ny maskine til dyrkning af de knapt 1.000 hektar, virksomheden passer helt eller delvist, kigger han altid i retning af Kuhn. Såmaskine, rotorharve, gødningsspreder, fræser, brakpudser, såvel dybdeharve som såbedsharve og senest også fronttanke til korn og gødning.

- Det er maskiner med en robust bygningskvalitet og hvis der findes en Kuhn maskine til opgaven, falder valget herfra næsten altid på en af de orangerøde franske maskiner. Og så spiller det naturligvis også ind, at jeg har et fortrinligt samarbejde med min faste maskinleverandør J. Hundahl i Skive, der jo forhandler Kuhn maskinerne.

- Er der tekniske detaljer, der er så specielle, at de ikke klares lokalt, er der altid hurtig backup fra importøren MI i Vejle, hvor der er specialister og et fuldt reservedelslager, betoner Kristian Boel.

Tidspres efter høst

Med bedriftens 730 hektar og yderligere cirka 200 hektar i et maskinsamarbejde samt en del maskinstationsvirksomhed, skal tiden i marken udnyttes effektivt og kapaciteten være i top.

- Mange var pressede af at skulle så efterafgrøder inden fristen udløb her i 2020. For eksempel udlånte jeg både traktor og en Kuhn Prolander 7500 med udstyr til efterafgrødesåning til et markfællesskab på Nordsalling, der skulle nå at så olieræddike før fristens udløb, forklarer Kristian Boel.

Hurtigt i gang

På traktoren sidder en dag i sensommeren medhjælper Kasper Søndergaard og kører på den netop ryddede stubmark med grejet fra Mariesminde.

- Jeg kører normalt med noget andet maskineri til dagligt, men det her fungerer bare professionelt. Det er nemt at taste ind, indså maskinen, og så komme i gang, siger han og indstiller en A-B linje på gps-en til at køre 15 grader på skrå for at holde marken jævn og så ellers afsted.

10 kilo olieræddike pr. hektar og moderate 15 kilometer i timen, så bliver det til noget.

- Der er frø til en hel dags arbejde ude i fronttanken og så kører det bare. Det er helt utroligt, så meget man når over på kort tid, siger Kasper Søndergaard, der skal nå at tilså flere marker, inden han kan holde fyraften.

Startgødning til rapsen

Der er også fronttank på en anden af Mariesmindes traktorer denne travle sensommerdag.

Det sker i et stærkt bakket terræn ved Lyby Strand nær Skive. Her er medarbejder Christian Jakobsen i færd med at tilså en mark med vinterraps. Der skal sås 2,7 kg rapsfrø pr. hektar som grubbesåning.

- Samtidigt udlægges sneglegift og fra fronttanken uddoseres 75 kg startgødning pr. hektar til rapsen ved samme lejlighed. Alt sammen nemt og sikkert overvåget her fra skærmen inde i kabinen, viser Christian Jakobsen.

Fronttank på to traktorer

- Stort set alt det, vi sår, får en eller anden mængde startgødning med på vejen. Hidtil dog ikke hveden, men det sker fra i år, siger Kristian Boel.

Kristian Boel har således forberedt sig på en situation, hvor der oftest skal tildeles både såsæd, gødning og måske en småfrøet komponent som for eksempel frøudlæg i en og samme arbejdsgang. Afgrøderne på bedriften er for tiden korn, raps, frø og spinat. Heraf naturligvis en betydelig del foderkorn til bedriftens store svineproduktion.

- Sidste år fik vi den første Kuhn fronttank med doseringsudstyr, så vi kan tildele startgødning samtidigt med såningen. Det fungerer rigtigt fint, og nu har jeg købt endnu en fronttank. Den ene bruger jeg til korn og andet udsæd, mens den anden alene bruges til gødning. De er egentlig fuldstændig ens, men gødningen kan jo være noget mere aggressiv, så det sparer jeg den ene fronttank for at være i kontakt med, forklarer han.

Vælger KUHN-skærm

På den fronttank, der under rapssåningen leverer startgødning til grubbesåmaskinen, har Kristian Boel monteret endnu en Kuhn-maskine, en Kuhn Levsak storsækkekran. Hermed kan medarbejderen klare sig selv, når blot gødningen med storsække er leveret ud til marken, der skal sås.

- Skulle jeg pege på noget, vil jeg nævne elektronikken. Jeg vælger simpelthen altid at købe Kuhns egen skærm og maskinstyring med og sætte det ind i traktoren. Som jeg ser det, er det – trods Isobus-systemer - endnu ikke lykkedes de forskellige traktorfabrikater og maskinproducenter at finde en velfungerende snitflade og derfor tror jeg, vi i mange år endnu vil have redskabernes egen skærm inde i traktorkabinen. Det er det enkleste, alle kan finde ud af det, og det virker, lyder det fra den erfarne Kuhn-bruger.

teba

Læs også