Lokalproduceret skovudstyr til hele verden
90 procent af skov- og græsudstyret, der er produceret i lokalerne hos Fransgård ved Farsø, bliver solgt til udlandet. Og trods corona er omsætningen vokset det seneste år.
Åh nej, nu går det hele i stå.
Cirka sådan var administrerende direktør hos Fransgård Maskinfabrik, Jens Plougs første tanke, da første corona-bølge ramte landet i starten af 2020.
Derfor blev der lagt nødplaner for maskinfabrikken i Fredbjerg ved Farsø, der sender langt størstedelen af sit skovudstyr til udlandet, hvor man har aktive forhandlere i hele 43 lande.
Nødplanerne er dog blevet liggende i skuffen, og firmaet har i stedet øget omsætningen med otte procent det seneste år, fortæller direktøren.
- Det var ikke, hvad vi havde forventet, da coronaen kom sidste år, men vores markeder i specielt USA og Canada har rykket i en positiv retning. Det er formentlig på grund af en kombination af leveringsproblemer hos andre leverandører og et øget fokus på at få ryddet mere op i skovene – blandt andet på grund af udfordringer med skovbrande de seneste år, fortæller Jens Ploug, der har haft så travlt et år, at medarbejderne i produktionen har måtte skubbe vinterferien, så det i stedet bliver til en ekstra uges sommerferie i år.
Udover USA og Canada, har tyske regler om vedligehold af skovveje de seneste år også give godt med arbejde i Vesthimmerland, hvor der er blevet samlet adskillige planeringsskær for at klare netop den opgave.
Nedprioriteret af de store
Da Fransgård blev grundlagt i 1967, var omdrejningspunktet en sidevenderive, der i stedet for den velkendte kæde blev drevet med kileremstræk og nylonlejer. I slutningen af 1970’erne udviklede Fransgård så et skovspil, som i dag udgør en stor del af forretningsgrundlaget.
- I dag har vi 14 forskellige modeller inden for skovspil. De spænder fra hobby-segmentet til de helt professionelle med radiostyring og hydrauliske funktioner, fortæller Jens Ploug, der udover udstyr til skoven også producerer græsudstyr.
Med skovspil, skovtænger og skovkløer har Fransgård fundet en niche, hvor virksomheden, der i skrivende stund har 35 ansatte, i mange tilfælde står stærkere end de store maskinproducenter.
- Vores force er, at både de skovspil og det græsudstyr, vi producerer som vores primære produkter, ofte er noget, der kommer i anden række hos de store producenter, som har mere fokus på deres større maskiner. De har travlt med andre produkter, så nicheprodukter, som vi laver, bliver nedprioriteret, forklarer han.
Kvalitet og fleksibilitet
Der er dog stadig masser af konkurrence til Fransgård, der gennem 54 år har insisteret på at producere alt i fabrikshallerne i Farsø.
- Vores største konkurrenter er tre slovenske firmaer. Der kan vi ikke konkkurere prismæssigt, men vi skal overleve på vores kvalitet og den fleksibilitet, vi har i vores produktion – og så også på mere bløde værdier, som serviceniveau og leveringssikkerhed.
Netop leveringssikkerhed har høj prioritet i Fredbjerg, hvor man ikke først laver maskinen, når den er bestilt.
- Hvis vi får en forudbestilling på eksempelvis 70 maskiner, så laver vi 100, så vi også har noget at levere i løbet af sæsonen, hvor kunderne ofte skal bruge dem nu og her. Der har de sjældent tid til at vente, og vi vil ikke risikere, at de vælger en anden producent, fordi vi ikke kan levere, fastslår Jens Ploug, der dog godt kan blive en anelse udfordret på leveringstiden for tiden.
- Fragtpriser og leveringstider er noget af det, vi kæmper mest med lige nu. Tidligere kunne vi få en container afsted en uge eller senest 14 dage efter, vi havde bestilt. Nu går der halvanden til to måneder. Der er simpelthen ikke nok plads på skibene, siger direktøren.
- Så vi håber, at tingene bliver mere normaliserede hen over sommeren.
Lokal forankring
Mens 90 procent af Fransgårds produktion bliver eksporteret, bliver mest muligt fremstillet i fabrikshallerne i Farsø. Plader og tandhjul bliver skåret ud med laserskæreren, der blev installeret i 2014 og som Jens Ploug betegner »som den bedste investering« han har været med til at lave. Alt bliver svejset – enten manuelt eller med en af de to robotter – og malerarbejdet bliver også klaret på matriklen.
Arbejdskraften er også primært bosat i Vesthimmerlands Kommune, fortæller direktøren.
- Vi er en meget lokalt forankret virksomhed. Da Vesthimmerland blev lukket ned på grund af corona, var vi kun to medarbejdere, der ikke kunne møde ind, fordi vi skulle krydse kommunegrænsen. Samtidig er det en flok meget stabile medarbejdere, vi har. Jeg tror, den gennemsnitlige anciennitet ligger på 18-19 år, siger direktøren, der selv startede i virksomheden i 1995.
Det var ikke, hvad vi havde forventet, da coronaen kom sidste år, men vores markeder i specielt USA og Canada har rykket i en positiv retning.
Jens Ploug, adm. Direktør, Fransgård Maskinfabrik A/S